La Mercè inclusiva, una festa per a tothom

Del 23 al 27 de setembre tothom està convidat a gaudir intensament de la Festa Major, siguin grans o menuts i tinguin les capacitats que tinguin. Consulteu un programa, extens i generós, on trobareu moltes propostes, algunes d’elles protagonitzades per artistes que coneixen de prop la diversitat.

08/09/2020 12:00 h

barcelona.cat

Consulta el PROGRAMA DE LA MERCÈ 2020

Si teniu mobilitat reduida, enguany ho tindreu més fàcil que mai. Per assistir físicament als espais de la festa haureu de fer una reserva, i les zones de públic han reduït aforaments per tal de garantir la distància de seguretat. Per tant, ja que les localitats estaran separades, no caldrà establir, com altres anys, zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda.

D’entrada, sintonitzeu el televisor per veure i sentir el pregó que oferirà Jaume Mateu Bullich (el pallasso Tortell Poltrona) el dimecres 23 de setembre, a la plaça de Sant Jaume, i que serà retransmès per a tota la ciutadania per betevé, mitjà de comunicació oficial de la Mercè. Com sempre, hi haurà servei d’interpretació en llengua de signes i de transcripció.

A partir d’aquí, una gran celebració de les arts de carrer, la música i la tradició apta per a públics de tota mena. La podreu seguir en viu i en directe si feu reserva o. alternativament, des del vostre televisor o ordinador, ja que moltes de les activitats i concerts es retransmetran per televisió o bé s’oferiran en streaming mitjançant les xarxes socials.

Si comenceu pel Mercè Arts de Carrer (MAC Festival), no us voldreu perdre, al Recinte Modernista de Sant Pau, els Yurdance, una companyia de dansa integrada que, dins del bloc d’espectacles El moviment emociona, trenca estereotips en qüestionar els límits que, aparentment, tenen els seus cossos i demostrar que un obstacle pot ser una excusa per a una creació d’una bellesa extrema.

No és l’únic espectacle del MAC Festival que us emocionarà. N’hi ha de tota mena. Heu vist, per exemple, El silenci d’Hamelin, dels Farrés Brothers? Doncs és urgent que descobriu la seva versió del conte, en la qual una nena que està privada del sentit de l’oïda es converteix en protagonista d’una història universal.

Més propostes? Apunteu-vos-les, perquè entre els espectacles que no us hauríeu de perdre n’hi ha de tan interessants com Oyun, una mostra de malabarisme i escultura (sí, ho heu llegit bé) a càrrec de l’artista El Fedito; Liov, una peça de dansa de la companyia IN-motus Co. de Diego Sinniger sobre l’amor i l’abús; les versions posades al dia de narracions clàssiques com Els Tres Porquets, La Rateta, La Caputxeta, de l’Estaquirot Teatre; la impressionant coreografia suspesa pels cabells de Laura & Francesca a la peça A Beautiful Surprise; companyies com La Industrial Teatrera que us ensenyen a començar de nou després de convertir-vos en Nàufrags; l’espectacle documental creat en temps real Excalibur i altres històries d’animals morts, de les Hermanas Picohueso, o bé la mostra de circ de tota la vida que ens porten els La Bella Tour.

Grans noms del circ i el moviment contemporanis com Manolo Alcántara (Asimetria i Perpetua vigilia), noms imprescindibles de l’escena barcelonina de la dansa com Mar Gómez, que presenta la peça de dansa-teatre sobre el sexisme Sempreviva; companyies dedicades a l’art del clown amb tant d’èxit com els Rhum & Cia (no us perdeu Gran reserva); o col•lectius que, com els Parking Shakespeare, han portat a casa nostra la tradició anglosaxona de representar obres de Shakespeare a l’espai públic són part de la programació del MAC Festival d’enguany.

Completen la llista de recomanacions, en un programa encara molt més ampli, petites perles com Rojo, l’espectacle divertidíssim de la inefable Mireia Miracle; l’estranyíssim i inclassificable clown de Nova Zelanda Trygve Wakenshaw (el seu Nautilus us deixarà sense paraules); la proposta musical i teatral ¡Play! dels Ual•la!, i els equilibris i les propostes de circ de Société LPF events i de la jove artista ucraïnesa Veronika Goroshkova. Són alguns espectacles que cal tenir en compte a l’hora de triar un espectacle d’arts de carrer, igual que la delicada proposta de dansa de Violeta Iriberri (Ese pájaro no puede estar en esta plaza) o les moltes propostes que els i les artistes de Pallassos Sense Fronteres (Fin Fan Fon, Maite Guevara, Els Barlou, Pallasses del Món…) porten als interiors d’illa de l’Eixample.

Us interessa la música? Doncs si voleu fer descobriments, consulteu la programació del Barcelona Acció Musical (BAM Festival), amb cites com les que us proposen la cantant i teclista Lu Rois; Siwo i la seva electrònica afrofuturista o Victor Herrero i les seves cançons encisadores.

Entre els músics ja consagrats, l’estrena del rumbero renovador Joan Garriga i el seu Mariatxi Galàctic; la cantant de Mallorca Maika Makovski; una Maria del Mar Bonet que molts anys després es retroba amb el guitarrista Toti Soler; un homenatge a Xavi Turull, el desaparegut creador del “so Barcelona”, amb la participació d’intèrprets destacats; la veu meravellosa entre la tradició i la modernitat de Maria Rodés o noves veus de l’escena de les músiques urbanes com la rapera Jazzwoman o les Tribade. Però si sou amants del jazz i voleu viure una experiència excepcional, us recomanem que dediqueu una atenció especial al trompetista barceloní Raynald Colom que, amb l’ajuda d’una orquestra simfònica integrada pels i les joves del projecte Vozes, interpreta en viu per primer cop a l’Estat el mític disc de Miles Davis Sketches of Spain. Per als amants de la trompeta, serà tot un esdeveniment.
Però, és clar, no es pot viure com cal una festa major sense unes notes de tradició. D’aquí que us recomanem propostes com el Toc de la Mercè del 23 de setembre a la plaça de Sant Jaume (substitut, en un any excepcional, del clàssic Toc d’inici); o les tres jornades (24, 26 i 27 de setembre) de Dansa tradicional que els esbarts i les cobles protagonitzen al Palauet Albéniz.

Voleu veure una exposició ben tradicional? Veniu els dies de festa a El Born Centre de Cultura i Memòria, on hi ha l’Exposició de Dracs i Bèsties de foc; visiteu l’Exposició del Seguici Popular al vestíbul de l’Ajuntament, o bé busqueu, en la Mostra de Gegants del pati Manning o en les Mostres de cultura popular que recorren aquests dies els districtes de Barcelona, l’Ocellaire, un gegantó o gegantona asexuat que simbolitza la llibertat i que va ser el primer gegant de la ciutat adaptat per ser portat per persones amb mobilitat reduïda. És un exemple de com s’aplica la inclusió a l’imaginari festiu de la ciutat. En aquest sentit, recordem que durant la Mercè de l’any passat va ser batejat en Normag, el primer gegant amb síndrome de Down de la ciutat.

Gaudiu intensament d’una festa que és… per a totes i tots.