La Meridiana se suma a la Barcelona jugable

L’avinguda Meridiana té un nou espai de jocs infantils per al veïnat. Es tracta d’un element singular amb una àrea lúdica de 376 metres quadrats envoltada d’una zona verda.

04/10/2020 11:03 h

Ajuntament de Barcelona

Coincidint amb el nom d’aquesta avinguda, el joc singular està inspirat en el mapa de triangulacions del meridià de París, que es va traçar el 1792 per mesurar la longitud exacta entre Dunkerque i Barcelona. L’àrea lúdica està envoltada de vegetació arbustiva i arbrat per dotar l’espai d’ombra.

És la cinquena instal·lació de jocs singulars de la ciutat i es completa així el desplegament de jocs singulars previstos al pla “Barcelona dona molt de joc”. L’espai de l’avinguda Meridiana, al districte de Sant Martí, s’afegeix al del parc Central de Nou Barris, els jardins de la Indústria, a l’Eixample, el parc de la Pegaso, a Sant Andreu, i la plaça del Sol, a Gràcia.

Els jocs singulars de la Meridiana inclouen els criteris dels espais lúdics que promouen els usos socials, l’associació del joc amb la natura i la millora de la qualitat de vida a la ciutat. També incorporen els elements necessaris per potenciar una sèrie d’activitats prioritàries: lliscar, gronxar-se, enfilar-se, fer equilibris, saltar, amagar-se, córrer, experimentar, interpretar rols i trobar-se i relaxar-se.

És un espai inclusiu per a diferents edats i capacitats motrius que consta de dos espais: el primer inclou jocs d’altura baixa, llits elàstics no elevats, sorrals i zones amb jocs inclusius i sensorials, i el segon incorpora una estructura triangulada en volum, amb elements de més altura amb perfils d’acer i cordes. Inclou una zona de xarxes i lones triangulades, una zona per enfilar-s’hi, gronxadors, tobogans i altres espais amb plans inclinats per estar-s’hi.

Pla de joc a l’espai públic

Aquesta actuació mostra el canvi de visió respecte a les àrees de joc a la ciutat que planteja el Pla del joc a l’espai públic. Un projecte amb horitzó al 2030 que pretén passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. El seu objectiu és millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic, pels grans beneficis que tenen tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària.

Amb aquest pla es busca fer un canvi de paradigma per a una ciutat amb zones específiques de joc més diverses, creatives, accessibles i inclusives, alhora que es posa l’urbanisme de tota la ciutat a disposició del joc.

És el resultat d’un procés transversal i amb la participació de més de quatre-cents professionals, entitats i ciutadania —infants i adults—, i s’inspira en plans de joc pioners d’altres ciutats com Dublín o Londres. Alhora, dona resposta a les recomanacions de les Nacions Unides per fer avançar el dret al joc, un dret humà específic d’infants i adolescents.

En trobareu més informació en aquest enllaç.

Més informació

Notícies relacionades