La Model recorda el seu passat mirant cap al futur

L'exposició "La Model ens parla. 113 anys, 13 històries" comença un seguit d'activitats que tindran lloc a la presó Model i que posen aquest espai al servei de la ciutat. Les instal·lacions, que es poden visitar amb cita prèvia des del 3 de juliol fins al 26 de novembre de 2017, seran també l'escenari de sessions de debat ciutadà sobre el seu futur, consells de barri o debats acadèmics —seminaris, congressos, actes culturals, etc.— vinculats a la memòria i història del centre.

02/07/2017 16:39 h

Rafa Besoli

El programa d’activitats previstes a la Model fins al novembre l’han organitzat conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i hi ha col·laborat l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample.

Un espai per a la ciutat

“Tanquem una presó per obrir-la a la ciutat. Recuperem, ara sí, la Model per a la ciutat de Barcelona”, va dir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la inauguració de l’exposició. Acompanyada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar la mostra comissariada per Agustí Alcoberro i va afegir que, amb aquestes activitats, es recupera un passat que es vol deixar enrere, però que no ha de caure en l’oblit.

Colau va recordar: “Aquí van ser empresonats sindicalistes, polítics, treballadors, periodistes, persones que volien expressar lliurement i diversament la seva sexualitat o, senzillament, gent amb escassos recursos que volien sobreviure.”

L’alcaldessa va mostrar el seu agraïment “a totes les entitats memorialistes que han mantingut viva la flama del record, a les diferents entitats socials que han donat escalf, suport i serveis a les persones que durant anys han estat empresonades i, de forma molt especial, al moviment veïnal de l’Esquerra de l’Eixample”. I va cloure: “La seva tenacitat, lluita i constància ens ha permès arribar fins aquí.”

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà properament un procés participatiu que permetrà tenir un projecte definitiu de la nova Model a principis del 2018. “Volem que aquest espai, que havia estat un símbol de repressió, sigui ara un símbol de participació. Seguirem treballant amb els veïns i les veïnes per disposar d’escoles, d’una zona verda, d’equipaments per al barri i, lògicament, d’un espai de memòria”, va dir Colau.