La moneda ciutadana REC premiada per la Comissió Europea

L’objectiu d’aquest premi és el reconeixement i l’impuls de projectes que exploren les aplicacions de les tecnologies de registre distribuït per fomentar la innovació social.

02/07/2020 12:07 h

Ajuntament de Barcelona

El consorci Generalised Merits (GMeRitS), del qual en forma part la moneda ciutadana REC impulsada per NOVACT i l’Ajuntament de Barcelona, ha guanyat el premi EIC Prize on Blockchains for Social Good, com a part de la iniciativa NGI (Next Generation Internet), que atorga la Enhanced European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea.

Es van presentar un total de 178 projectes de 43 països diferents. Un grup de 30 experts en cadena de bloc, tecnologia, innovació i ciències socials van fer una preselecció de 23 finalistes i, finalment, es van seleccionar els 6 guanyadors.

El total del premi són 5 milions d’euros a repartir entre els 6 guanyadors. El consorci GMeRits ha rebut un total d’un milió d’euros. Pel projecte de la moneda ciutadana REC són un total de 200.000 euros, que es destinaran a fer el codi obert (open source) i millores al sistema tecnològic. Aquest és un reconeixement a la feina feta i una oportunitat per consolidar i reforçar el REC.

Aquí podeu trobar la notícia que anuncia els guanyadors.

Sobre el REC

El REC és la moneda ciutadana de Barcelona que segueix circulant pels 10 barris que formen la franja de l’Eix Besòs, actualment compta amb un total de 160 comerços.

El REC ha demostrat que si la despesa pública es canalitza en recs, el seu impacte en l’economia local augmenta un 54% respecte si es fa en euros. De tal manera que, amb l’ús del REC, una despesa pública invertida en un territori de 800.000 euros, genera un impacte en l’economia local de 2.360.000€.

En el marc de la proba pilot del REC (novembre 2019), en destaca que els comerços adherits van ingressar 5.559 recs de mitjana. Un 77% declara que ha augmentat fins a un 10% el nombre de clients i clientes i un 66% declaren un augment en volum de vendes de fins a un 10%.

Les enquestes que es varen passar a les usuàries del REC, demostren que el 92% de persones consumidores i el 88% de comerços revelen una satisfacció creixent amb la seva usabilitat i el funcionament.

Podeu consultar més dades en l’informe del REC.

Sobre GMeRits

GMeRits és un consorci d’universitats i experiments econòmics, liderat per la Universitat d’Aalto i format per NOVACT, Qbit (desenvolupadors del REC), Politecnico di Milano, Mesensei i Merits.

La visió de GMeRits és crear estructures econòmiques més eficients i justes que permetin a la humanitat treballar eficientment, estalviar recursos escassos i compartir nous invents.

El treball de GMeRits es basa en la idea de que les dades i la majoria dels altres béns purament digitals són “anti-rival” per naturalesa, és a dir, que guanyen valor quan s’utilitzen, mentre que la majoria dels altres productes es desgasten o es consumeixen i perden valor en el seu ús.

Sobre el premi

L’objectiu d’aquest premi és el reconeixement i l’impuls de projectes que exploren les aplicacions de les tecnologies de registre distribuït (Distributed Ledger Technology, en anglès) per fomentar la innovació social: traçabilitat i comerç just, inclusió financera, economia circular, transparència, participació democràtica en la presa de decisions, entre d’altres.

El premi forma part de la iniciativa europea NGI, impulsada per la Comissió Europea, que té com a objectiu donar forma al futur de l’Internet com un ecosistema de plataforma interoperativa que encarni els valors europeus com la inclusió, l’open source, la transparència, la privacitat, la cooperació i la protecció de dades.

Etiquetes associades a la notícia