La nova publicació ‘Diàlegs d’Habitatge’ reflexiona sobre les causes, efectes i respostes de la crisi d’habitatge a les ciutats

19/12/2019 15:25 h

Ajuntament de Barcelona

Les causes, efectes i respostes a la crisi de l’habitatge que afecta a les ciutats és el tema central de Diàlegs d’Habitatge, una nova publicació editada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona. Aquesta publicació proposa una reflexió en profunditat sobre matèries i tendències relacionades amb l’habitatge.

La primera edició del Diàlegs d’Habitatge recull la relatoria del Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (FHAR), elaborada per la periodista i investigadora especialitzada en comunicació social i política, Irene Peiró. El FHAR es va celebrar els dies 19, 20 i 21 de març a l’Auditori del MACBA, i que va aplegar una quarantena de persones expertes en habitatge en l’àmbit nacional i internacional.

La publicació presenta un resum dels principals continguts del FHAR, classificats per blocs temàtics, que en el seu conjunt ofereixen una panoràmica general del repte de l’habitatge. El debat està centrat en Catalunya, i particularment en la ciutat de Barcelona i en l’àrea metropolitana, però contextualitza aquesta problemàtica en l’àmbit europeu i internacional.

A la publicació també s’hi pot trobar un ampli ventall de mesures i polítiques per garantir el dret a l’habitatge digne i les diferents propostes i iniciatives per fer front a aquest repte. A més,  s’aborden mesures per combatre l’encariment dels preus del lloguer, el fenomen de la gentrificació o l’escassetat d’habitatge assequible; per regular els allotjaments turístics, promoure la rehabilitació dels edificis o garantir la funció social de la propietat, o per mobilitzar pisos buits per a lloguer social.

Per últim, el Diàlegs d’Habitatge inclou un capítol dedicar als projectes d’obra nova i rehabilitació promoguts per l’Ajuntament de Barcelona, i un altre sobre les propostes finalistes del BCN-NYC Housing Challenge. La publicació es tanca amb un capítol dedicat a les conclusions

La publicació Diàlegs d’Habitatge es presenta en una versió interactiva que permet consultar tots els continguts multimèdia relacionats amb el FHAR, ja siguin els vídeos resum de les jornades, les entrevistes amb els experts o les diferents presentacions.

El primer número de Diàlegs d’Habitatge s’ha fet públic oficialment en el marc de la presentació del primer Allotjament de Proximitat Provisional (APROP) a Ciutat Vella.