La policia de barri comença a desplegar-se a Nou Barris

La policia de barri, una llarga reclamació del veïnat i del teixit associatiu, es posarà en marxa aquest mes d’abril a Nou Barris. Tretze agents de la Guàrdia Urbana, que han rebut una formació especialitzada per potenciar l’expertesa operativa i relacional, passaran a convertir-se en el referent de cada un dels barris d’aquest territori. Es preveu que el desplegament a tots els barris de la ciutat conclogui a finals de l’any 2018.

07/04/2017 16:47 h

Ajuntament de Barcelona

El naixement d’aquests equips de proximitat del cos de la Guàrdia Urbana s’ha escenificat en un acte de benvinguda i entrega de diplomes al qual ha assistit l’alcaldessa, Ada Colau, acompanyada de la regidora del Districte de Nou Barris, Janet Sanz, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, i el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez.

Colau ha explicat: “La policia de barri és una demanda històrica de veïns i veïnes i del teixit associatiu i comercial de la ciutat, per tenir referents de la Guàrdia Urbana en el territori.” L’alcaldessa ha afegit que per a una ciutat global i complexa com Barcelona es tracta d’un “element clau per treballar, preventivament, en la seguretat i la convivència als barris”.

Els equips de la policia de barri actuaran com a interlocutors del cos dins del teixit associatiu i veïnal amb un caràcter d’anticipació, de coordinació i de contenció i recuperació social dels conflictes. A més, treballaran de forma transversal amb la resta de serveis públics amb l’objectiu de donar la millor resposta a les demandes veïnals, a més de garantir els drets de les persones i la convivència ciutadana.

Tretze agents de Nou Barris han estat els primers a rebre un curs de formació especialitzada que els ofereix coneixements, eines i habilitats necessàries que potenciïn i ampliïn la seva expertesa, tant en el context relacional com en l’operatiu i funcional. Aquests programes de formació s’estendran progressivament a la resta d’agents de tots els barris de Barcelona fins que la policia de barri estigui present a tota la ciutat a finals del 2018.

La policia de barri és una de les línies mestres del Pla director de la Guàrdia Urbana, que té vocació permanent i revisable i respon a la voluntat d’adaptar el cos de policia barceloní a les noves necessitats de la ciutat, per fer-lo més pròxim, transparent i centrat en el territori.