La presó de Wad Ras i la de la Trinitat Vella tancaran abans del 2027

Les dues últimes presons que queden a la ciutat, la de la Trinitat Vella i la de Wad Ras, tancaran abans de sis anys. Els recintes, que durant dècades han estat centres penitenciaris, es convertiran en equipaments i habitatges per als barris. L’Ajuntament de Barcelona ha cedit a la Generalitat de Catalunya dos solars a la Zona Franca per construir-hi un centre penitenciari obert, per a presos en tercer grau, i un centre penitenciari per a dones dissenyat amb perspectiva de gènere.

17/03/2021 13:34 h

Ajuntament de Barcelona

 

La cessió dels solars de la Zona Franca per al trasllat dels dos equipaments penitenciaris, de la Trinitat Vella i de Wad Ras, ha estat un temps aturada per l’aparició de restes de metalls pesants al subsol de les dues parcel·les, a causa de l’activitat industrial que s’hi desenvolupava. Aquests espais es descontaminaran per poder començar les obres dels futurs nous equipaments penitenciaris.

Tancament de la presó de la Trinitat Vella

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà l’espai de 20.000 m2 que deixarà l’antiga presó per un preu de 6,64 milions d’euros. En aquesta gran àrea s’hi construiran 410 habitatges de protecció oficial, 131 dels quals es començaran a aixecar un cop els terrenys siguin propietat del consistori i es destinaran a les persones afectades pel procés de reallotjament.

La presó de la Trinitat Vella es va inaugurar el 1964. Al llarg dels 57 anys d’història, s’ha adaptat a diversos usos: de primer va acollir dones; després, joves, i finalment va funcionar com a centre obert. Des del 2009 està parcialment derruïda.

Wad Ras, la presó més antiga de Catalunya

Construïda el 1915, la presó de Wad Ras es traslladarà d’aquí a quatre anys a un centre nou pensat i dissenyat amb perspectiva de gènere que acollirà al voltant de sis-centes preses. L’edifici actual s’ha utilitzat al llarg de 106 anys com a centre de menors, presó de dones i centre obert, tot i que va ser dissenyat inicialment com una escola reformatori. Avui és una presó obsoleta.

Aprovació al Plenari Municipal

El Plenari Municipal del mes de març ha aprovat l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per al tancament de les presons de la Trinitat Vella i Wad Ras i per al seu trasllat a la Zona Franca.

Etiquetes associades a la notícia