La primera enquesta a nens i nenes sobre el seu benestar

Els infants de Barcelona volen més temps per a ells i guanyar autonomia personal. Així es desprèn de la primera enquesta de benestar subjectiu de la infància realitzada a 4.000 nens i nenes d'entre 10 i 12 anys, de 52 escoles de la ciutat.

13/11/2017 16:51 h

Ajuntament de Barcelona

El projecte “Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona” suposa una nova eina de recollida periòdica de dades subjectives de la infància. Aquestes dades són inèdites, ja que és la primera vegada que es desplega una enquesta que pregunta als nens i les nenes sobre qüestions relacionades amb el seu benestar en els àmbits principals de la vida: la família, les amistats, l’escola o el barri on viuen.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assenyalat en aquest sentit: “Aquest projecte va més enllà d’una enquesta, no es tracta només d’escoltar, sinó també de dialogar amb els infants i que siguin ells mateixos els qui ens assenyalin què signifiquen els resultats i què és el que volen dir.”

Resultats: 69% de satisfacció total

Pel que fa als resultats obtinguts de l’enquesta, destaquen que el 69% dels nens i les nenes han dit que estan totalment satisfets amb la seva vida en general, mentre que el 31% restant manifesta que no ho estan prou.

D’altra banda, es destaca una diferència de sis punts entre els infants que expressen no sentir prou satisfacció global que es percep segons on viuen. La insatisfacció que expressen el 33% dels infants dels barris de renda baixa es redueix a un 27% als barris de renda alta.

Els àmbits en què els infants es mostren menys satisfets són el temps lliure i l’autonomia. El 53% dels infants declaren que no tenen prou temps lliure, i el 48% voldria més autonomia. A més, un 42% no estan prou satisfets amb la seva vida d’estudiant i un 40%, amb l’ús del seu temps. D’altra banda, destaca que, si bé la salut és l’aspecte més ben valorat pels infants (un 85% dels infants n’està totalment satisfet), el 27% manifesta que no se senten prou satisfets amb el seu cos.

Procés participatiu

L’Ajuntament de Barcelona té l’interès no només de conèixer i millorar el benestar que expressen els infants, sinó també de garantir que exerceixin el seu dret a ser escoltats i contribuir a la construcció de la ciutat. Per això, comença ara la fase d’enviament dels resultats a les escoles que van participar en l’estudi i el procés participatiu amb els infants, que durarà fins al mes d’abril. En aquesta fase, els nens i les nenes coneixeran i interpretaran els resultats inicials i faran propostes d’actuació que ajudin a millorar el seu benestar. A finals d’aquest curs escolar es publicarà l’informe final del projecte.