La proposta CAH i ATRI guanya el repte BCN-NYC per fer l’habitatge més assequible

La proposta conjunta CAH i ATRI, a càrrec de la Universitat Nacional de Colòmbia i el col·lectiu barceloní Straddle3, ha guanyat el concurs internacional BCN-NYC Affordable Housing Challenge, una iniciativa cooperativa entre Barcelona i Nova York que s’ha liderat des del laboratori d'innovació urbana i.lab.

16/05/2019 16:19 h

Ajuntament de Barcelona

La proposta guanyadora neix d’una col·laboració entre el projecte “Sistema de construcció per a habitatge assequible”, de la Universitat Nacional de Colòmbia, i el projecte “Innovació per a la inclusió social”, de Straddle3 Barcelona.

Es tracta d’un plantejament de densificació de la ciutat que aprofita els buits que encara es poden trobar en el teixit urbà. Això inclou la rehabilitació d’edificis existents i noves construccions, sense afectar-ne el terreny, mitjançant noves tècniques de construcció econòmica que siguin lleugeres, adaptables i ràpides d’instal·lar.

La proposta constructiva també preveu edificar habitatges amb pocs suports a terra, en suspensió en l’aire, i fins i tot renovar sectors deteriorats o infrautilitzats de la ciutat, com per exemple autopistes, ports o estacions de transport.

Projectes pilot a Barcelona i Nova York

El repte és una iniciativa que impulsen el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i la Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Nova York, i que s’ha liderat a través de l’i.lab, el laboratori d’innovació urbana social i sostenible.

La proposta guanyadora del concurs internacional ha estat escollida d’entre 54 projectes procedents de 16 països d’arreu del món. D’aquests, es van escollir primer tres finalistes, que es van donar a conèixer durant la celebració del Fòrum d’Habitatge de Barcelona al mes de març, i finalment Barcelona i Nova York han atorgat el premi a la proposta CAH i ATRI.

La proposta rep una dotació econòmica de 40.000 dòlars per posar en pràctica dos projectes pilot, un a Barcelona i l’altre a Nova York. A més, l’equip guanyador té l’oportunitat de reunir-se amb agents municipals rellevants d’habitatge i tecnologia, tant de Barcelona com de Nova York, i, per tant, guanyarà visibilitat i reconeixement internacional.

Solucions tecnològiques per fer més assequible l’habitatge

L’objectiu compartit que persegueixen les ciutats de Nova York i Barcelona amb el plantejament d’aquest repte és trobar solucions, eines i tecnologies innovadores que disminueixin els terminis i els costos de construcció i rehabilitació d’habitatges en zones urbanes denses, amb la finalitat de fer l’habitatge més assequible per a tothom.

La manca d’habitatge adequat i assequible té un impacte negatiu en la sostenibilitat, la inclusió social, la igualtat, la salut i el benestar de les persones. Tant Barcelona com Nova York estan compromeses a afrontar aquest repte, tal com recull la Declaració dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat, que ambdues ciutats van liderar.

La iniciativa BCN-NYC Affordable Housing Challenge s’emmarca també en el projecte europeu IUC, amb el qual els equips d’habitatge de Barcelona i Nova York ja fa mesos que intercanvien experiències.

Etiquetes associades a la notícia