La Setmana de l'Arquitectura també es viu a l'Eixample

La Setmana de l'Arquitectura, que tindrà lloc entre els dies 20 i 26 de maig, neix com a prova pilot per obrir i apropar l'arquitectura de Barcelona a la ciutadania. Amb aquest objectiu, s'ha elaborat un extens programa d'actes que concentra diverses activitats entorn a l'arquitectura, com cicles de cinema, conferències, rutes, concursos i espais de divulgació a tots els districtes.

09/05/2017 18:29 h

Redacció

Homenatjar dones rellevants en el món de l’arquitectura i l’urbanisme a través del cinema; projectar pel·lícules que tenen com a teló de fons l’arquitectura de Barcelona; fer mostres d’obres arquitectòniques a espais no habituals com pot ser un mercat o un hospital; utilitzar els aparadors dels comerços per mostrar maquetes o altres elements propis de l’arquitectura; o convocar un concurs per intervenir en una paret mitgera. Aquestes són només algunes de les activitats que s’han inclòs dins de la Setmana d’Arquitectura entre els propers 20 i 26 de maig.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFADcom a objectiu “acostar l’arquitectura a la ciutadania i reflexionar sobre ella des d’àmbits diferents”, ha explicat avui el regidor d’arquitectura, Daniel Mòdol. Es tracta d’una prova pilot, que segons ha assegurat el regidor, “neix molt consolidada”, ja que compta amb el suport de nombroses entitats interessades en la divulgació de l’arquitectura.

Les activitats previstes i que es troben recollides al web de la Setmana d’Arquitectura  recullen diferents temàtiques, entre les quals destaquen l’espai públic, la renovació de la ciutat, l’habitatge, el comerç i la cultura. Entre les activitats previstes hi ha:

  • Cinema. s’ha organitzat un cicle de cinema, conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya que homenatjarà dones rellevants en el món de l’arquitectura i l’urbanisme. També es projectaran als centres cívics diferents pel·lícules realitzades a Barcelona i que mostren la seva arquitectura.
  • Exposicions. Es faran mostres d’arquitectura d’obres concretes en espais no habituals com cinemes, teatres, mercats, biblioteques i a l’Hospital de la Vall d’Hebron. També hi haurà exposicions al Palau d ela Virreina i al Col·legi d’Arquitectes.
  • Premi Mies van der Rohe. S’obrirà per primera vegada al públic el palau Victòria Eugènia al recinte firal de Montjuïc per exposar-hi les maquetes dels projectes presentats a l’edició del Premi Mies van der Rohe.
  • Nit dels museus. En la seva oferta, també s’inclourà la programació de la tradicional Nit dels Museus (prevista el 20 de maig de 19 a 1 h) que tingui interès arquitectònic.
  • Concurs per intervenir en una paret mitgera de la ciutat. Les propostes seran triades pel veïnat i el guanyador tindrà un premi econòmic.
  • Intervenció en aparadors comercials. Hi haurà 10 intervencions en aparadors dels eixos comercials de Sant Antoni i el Born per mostrar maquetes o altres elements relacionats amb l’arquitectura.
  • Contenidors pels districtes per promocionar el Premi Mies van der Rohe. Els contenidors tindran maquetes exposades de projectes presentats a aquests premis en altres edicions. A l’Eixample s’exposaran -del 19 al 24 de maig a la plaça Universitat- maquetes d’algunes de les obres europees més representatives relacionades amb edificis de més d’un ús: escoles, biblioteques, centres culturals i centres esportius, hotels, oficines i centres comercials…. Serà els dies 19
  • Itineraris sobre arquitectura. S’ofereixen rutes i itineraris sobre diferents temes: habitatges social, enginyeria, economia i arquitectura. Per exemple, el 20 de maig hi haurà una passejada en bici per l’Eixample, amb aturades als patis d’illes de l’Eixample que han sigut convertits en jardins públics. L’itinerari comença a la Biblioteca del barri de Sant Antoni dels arquitectes RCR, recentment guardonats amb el premi Pritzker.
  • Conferències. Es faran diferents debats de temes com l’habitatge i arquitectura contemporània. El 24 de maig (19 h) a la biblioteca de Fort Pienc, Jaume Rosell, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, parlarà ‘Sobre arquitectura i ciutat: Les ciutats invisibles d’Ítalo Calvino’.