La seu central de Correus serà un centre empresarial, d’innovació i sociocultural

Els edificis actuals de la seu central de correus a Barcelona (a la plaça Antonio López i el carrer Àngel j. Baixeras) seran un pol d’activitat econòmica i empresarial per reeconomitzar el districte de Ciutat Vella a través de la regeneració del teixit productiu i l’impuls del treball. La firma del protocol d’intencions amb Correus i el Consorci de la Zona Franca és el primer pas per dur a terme el projecte, que es desenvoluparà en un termini màxim de dos anys.

13/01/2021 14:02 h

Ariadna Alcañiz Montesinos

Amb aquest protocol Correus cedeix els edificis a la ciutat i el Consorci de la Zona Franca es compromet a rehabilitar-los per convertir-los en un equipament públic al servei de l’economia digital, la formació, la investigació, l’emprenedoria i el talent.

Cap a una major diversificació de l’economia de Ciutat Vella

L’objectiu de la proposta és transformar un edifici històric i emblemàtic que actualment està infrautilitzat, ubicat en la ròtula entre dos eixos fonamentals del districte de Ciutat Vella i de la ciutat de Barcelona, en un pol de dinamització econòmica, de generació de llocs de treball d’alt valor afegit i de serveis per al barri.

L’edifici vol ser una porta d’entrada a la innovació a la via Laietana i contribuir al procés de “reeconomització” del centre, amb una major diversificació de l’economia en aquest territori i l’atracció d’activitat econòmica que porti llocs de treball també al centre per permetre usos més equilibrats en el futur i que també permetran una reactivació de sectors com el comerç i la restauració a la zona. La intervenció contribuirà a la transició de l’economia de Barcelona cap a una economia sostenible basada en el coneixement i dinamitzarà la vida dels barris Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, generant sinèrgies entre les activitats intensives en coneixement i els usos de proximitat del barri.

Un futur centre empresarial, d’innovació i sociocultural

Als edificis es crearan espais nous per als usos següents:

  • Una incubadora d’empreses, centres formatius, oficines, centres de recerca i altres usos similars en un espai destinat a empreses i empreses emergents vinculades a l’economia digital.
  • Una oficina municipal d’atenció a l’empresa i al talent. Es tracta d’un entorn de serveis de l’Ajuntament de Barcelona orientat al talent nacional i internacional, a l’ajuda a persones emprenedores i a la formació i reciclatge professional.
  • Un espai cívic i cultural per fer activitats i per atendre necessitats de la ciutat, sobretot dels veïns i veïnes del districte.
  • Activitat de restauració per poder donar servei a l’activitat pròpia de l’equipament.
  • Correoslabs, un espai gestionat per Correus per transformar el seu negoci tradicional a partir de la innovació oberta amb emprenedors, universitats, administracions i empreses.
  • L’oficina i l’atenció al públic de Correus es mantindran, preferiblement amb accés independent des de la via pública.

Localització estratègica per generar uns 1.500 llocs de treball

L’edifici de Correus marca l’inici de l’eix de la Via Laietana. Aquest carrer ha estat objecte d’un procés de reflexió sobre les seves característiques i rellevància a la ciutat, tant des del punt de vista de la mobilitat com dels usos dels seus edificis. En els últims anys s’han identificat uns quants edificis de gran volum que en l’actualitat estan sense ús, entre els quals destaca l’edifici de Correus.

La proposta de convertir Correus en un hub de promoció econòmica va doncs en la mateixa direcció de dinamitzar l’entorn de la Via Laietana amb més vida de barri i activitat productiva diversa, fet que fa encara més adequada la proposta de generar un pol de llocs de treball d’alt valor afegit en la ròtula entre la Via Laietana i el Passeig de Colom.

Aquesta operació permetrà generar uns 1.500 llocs de treball, l’edifici podrà incloure fins a 150 companyies i empreses emergents i entre 2.000 i 2.500 persones en faran ús cada dia, generant així dinàmiques veïnals, econòmiques i socials.

Calendari i compromisos

A partir de la signatura, i en un termini màxim de dos anys, Correus cedirà els espais dels edificis principals perquè el Consorci de la Zona Franca pugui tramitar el projecte de rehabilitació, redactar els estudis i les propostes necessàries per a l’explotació i realitzar les obres d’adequació derivades i aprovades a l’acord. Per la seva banda, l’Ajuntament tramitarà el planejament urbanístic necessari per a la viabilitat dels usos previstos en la proposta d’acord i farà l’explotació de l’equipament.