La superilla del Poblenou s’omple de vida

12/09/2016 18:43 h

Susagna Alcón

Els canvis en la mobilitat dins la superilla del Poblenou han generat quatre places noves i han alliberat més de 8.000 metres quadrats. Tot aquest espai públic recuperat ha de ser repensat col·lectivament; en aquest sentit, uns dos-cents estudiants d’arquitectura ja han començat a fer propostes referents a l’ús de l’espai. Cada plaça s’està dissenyant perquè promogui drets de la ciutadania com l’esbarjo, la cultura, l’intercanvi i la participació.

Cadascuna de les quatre cruïlles que hi ha a l’interior de la superilla del Poblenou s’han convertit ja en places de 2.000 metres quadrats gairebé lliures de vehicles. Tot l’espai que s’ha alliberat i recuperat per a les persones ofereix l’oportunitat de fer-hi activitats diverses, en què han començat a treballar uns dos-cents estudiants d’arquitectura de diferents universitats.

Així, cada cruïlla estarà dedicada a un dret. Per exemple, a la dels carrers de la Ciutat de Granada i dels Almogàvers, dedicada a la democràcia i la participació, s’hi han dissenyat diversos espais per a debats on podreu dir-hi la vostra, participar en un parlament o una assamblea o organitzar una votació pública. Alhora, aquest és l’indret escollit per fer-hi, fins al 22 de setembre, quatre debats oberts sobre les superilles i la seva repercussió urbana.

D’altra banda, a la cruïlla de Roc Boronat amb Sancho de Ávila hi ha l’espai dedicat a l’esbarjo, i hi trobareu cistelles de bàsquet, porteries de futbol i jocs infantils; a la dels carrers dels Almogàvers i Roc Boronat hi haurà l’espai dedicat a l’intercanvi i el comerç, i a la de la Ciutat de Granada amb Sancho de Ávila es troba l’espai de la cultura, que ha estat decorat amb els característics panots barcelonins.

Els estudiants usen materials reciclats per crear mobiliari urbà nou, i la participació del veïnat també hi és benvinguda. Les propostes són flexibles i són l’inici de tot el que es pot arribar a desenvolupar a l’interior de la superilla. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia Urbana, Janet Sanz, ha assegurat: “Volem que els veïns es facin seu l’espai, i aquesta prova pilot ens dóna la possibilitat d’anar-ho ajustant perquè es faci de la millor manera possible.” I ha afegit: “Estem escoltant a tothom i treballem per evitar les molèsties que puguin sorgir.”