La transformació dels entorns de La Maquinista hi prioritzarà l’habitatge, la mobilitat sostenible i les zones verdes

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat la modificació del Pla general metropolità (MPGM) per impulsar una nova ordenació urbanística dels entorns del centre comercial La Maquinista. S’hi limitarà el creixement comercial a la meitat, i l’altra meitat es destinarà a habitatge, serveis, equipaments i establiments de proximitat.

19/10/2022 12:06 h

Ajuntament de Barcelona

En concret, els canvis principals del MPGM (que es va aprovar el gener del 2015) són els següents:

  • Reducció del 50% de l’ampliació del centre comercial. Dels 42.000 m2 previstos es passa a 21.000 m2
  • La superfície guanyada es repartirà entre més habitatge lliure i protegit, altres usos com oficines, cotreball o gimnasos i comerç local. A més, es planteja l’opció que en un futur se’n pugui reduir encara més l’edificabilitat comercial, amb el trasllat d’un màxim de 10.000 m2 al Centre Comercial Barcelona Glòries.
  • El 40% del nou habitatge serà protegit. Amb la nova ordenació s’incorporen 15.000 m2 per a habitatge, un 40% dels quals seran per a pisos de protecció. Per tant, en total hi haurà 65.000 m2 amb aquesta finalitat (es construiran fins a 812 habitatges, 294 dels quals  seran protegits).
  • Rebaixa de l’altura màxima dels blocs de pisos, que serà de 17 plantes, amb comerç de proximitat a les plantes baixes. Els edificis més alts seran els que s’ubiquin a les cantonades, i la resta s’adequaran a les altures dels entorns.
  • Incorporació del solar al carrer de Potosí, adjacent a la zona comercial, per destinar-lo a habitatge públic (en total seran 218 pisos protegits).
  • Més equipaments i nou espai públic. El centre comercial se separa de l’escola amb la creació d’una parcel·la d’equipament públic de 2.466 m2 per a una possible ampliació del centre educatiu. L’aparcament s’ubicarà sota el sòl de La Maquinista.

A més del MPGM i el Pla de millora urbana (PMU), que es va aprovar a la Comissió de Govern del 22 de setembre, també es preveu un nou model que fomenti la mobilitat sostenible i que reduirà l’aparcament. S’oferiran 860 places en dues plantes subterrànies, de manera que n’hi haurà 1.200 menys que les estipulades el 2015.

Etiquetes associades a la notícia