L’adhesió a l’AMI no prospera

07/09/2015 11:11 h

Regina Navarro

El Plenari extraordinari convocat per votar l’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha acabat amb els vots a favor dels grups de CiU (amb l’abstenció de Sònia Recasens), ERC i la CUP. Un total de 17 vots que, tot i sumar una majoria simple, no són suficients per adherir-se a l’AMI. Aquesta organització imposa que els ajuntaments que s’hi adhereixin ho facin per majoria absoluta (en el cas de Barcelona són 21 regidors), i per tant l’adhesió no ha prosperat. Els 12 vots en contra corresponen als regidors de C’s, PSC i PP; Barcelona en Comú s’ha abstingut de votar.

Xavier Trias (CiU) ha afirmat que l’adhesió de Barcelona a l’AMI és una iniciativa plena de simbolisme i necessària, perquè “Barcelona, com a capital de Catalunya, ha d’estar al costat dels moviments ciutadans”.

Alfred Bosch (ERC) també ha remarcat la necessitat que la Ciutat Comtal es posi al capdavant del procés, i ha retret a l’equip de govern la seva abstenció. “Ara és l’hora de mullar-se”, ha dit, i ha afegit, “saben perfectament que sí que es pot”.

L’altre grup que hi ha votat a favor, la CUP, ha lamentat que no s’hagin acceptat les esmenes de la formació sobre memòria històrica, i ha ensenyat una placa de l’avinguda de Borbó per demanar que es revisi el nomenclàtor i s’eliminin les reminiscències franquistes.

C’s, PSC i PP, en contra

Els 3 grups han denunciat que la celebració d’aquest Plenari extraordinari uns dies abans de l’inici de la campanya del 27S és un intent de fer servir l’Ajuntament de Barcelona amb fins partidistes. Carina Mejías (C’s), a més, ha afirmat que la independència “és il·legal, antiquada i populista”.

Des del PSC, Jaume Collboni ha dit que si poguessin votarien pel no 3 vegades: no a l’adhesió a l’AMI, no a la independència i no a l’Espanya immobilista del Partit Popular.

I Alberto Fernández Díaz (PP) ha definit el Plenari extraordinari com “el primer acte electoral de la campanya”, i ha afegit que es negarà a que “Barcelona sigui una eina de l’independentisme”.

Una consulta ciutadana sobre l’adhesió a l’AMI

Barcelona en Comú ha volgut deixar clar que en el Plenari extraordinari el debat se centrava en l’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència. “Avui discutim sobre l’adhesió a una organització, no sobre si som independentistes”, ha explicat el tercer tinent d’alcaldia, Jaume Asens. I ha dit que l’abstenció del grup respon a 3 motius: la pluralitat de la formació política, que la proposta és partidista i electoralista, i que l’equip de govern té previst fer una consulta ciutadana sobre la pertinença de Barcelona a l’AMI.