L’Ajuntament de Barcelona es compromet amb la PAH a ampliar el sistema d’allotjaments provisionals per atendre l’emergència

27/09/2019 15:10 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va assistir dijous, dia 26, a la taula de treball impulsada per la PAH per atendre la situació d’emergència en l’habitatge a la ciutat. Aquesta és la segona trobada d’aquestes característiques que celebra la taula, integrada per la mateixa PAH, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Subdelegació de Govern de l’Estat.

Durant la reunió, a la qual no va assistir cap representant de la subdelegació del Govern, es van presentar tot un seguit de propostes d’actuació que es preveu posar en marxa properament per tal de pal·liar la manca de places d’allotjament d’emergència que es viu a la ciutat de Barcelona.

En concret, l’Ajuntament va presentant diverses actuacions que durà a terme. Així, es va explicar la destinació dels 12 allotjaments del primer edifici d’APROP (allotjament de proximitat) que s’està construint al barri Gòtic, íntegrament a famílies que actualment es troben en pensions i que ja han estat valorades positivament per la mesa d’emergència i estan a l’espera de l’habitatge definitiu.

L’Ajuntament també destinarà a emergència la meitat dels allotjaments que es construiran amb el segon projecte d’APROP, que tindrà un total de 42 habitatges, i que està previst licitar en el termini d’un mes. Aquest altre edifici se situarà a l’entorn de la plaça de les Glòries.

La tercera proposta consisteix a destinar també una part dels allotjaments d’un nou edifici que es preveu que estarà en marxa l’estiu del 2021 als entorns de l’Arc de Triomf. Tindrà entre 30 i 40 allotjaments dels quals una desena serien per emergència.

Finalment, l’Ajuntament també aportarà nous allotjaments per atendre l’emergència a través de la implantació de d’habitatge industrialitzat complementant un equipament municipal a la zona d’Eixample, amb 30 o 40 allotjaments dels quals uns 10 serien per a la mesa d’emergència, l’estiu del 2021.

 

 L’Ajuntament reclama la col·laboració de les administracions

A banda d’aquestes propostes, l’Ajuntament ha reclamant la col·laboració de les altres administracions per poder dur a terme altres projectes:

Un ells és la posada en marxa d’un equipament de 70 allotjaments destinats a famílies, que disposen de cuina i menjador comunitaris i que està disponible i no necessita rehabilitació però que per posar-lo en funcionament, però que cal disposar dels recursos econòmics. L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat suport econòmic per a la gestió, que es calcula que pot tenir un cost aproximat d’1,2 milions d’euros, i la coresponsabilitat en aquest projecte.

Un altre reclam que li fa l’Ajuntament a la Generalitat és que destini els seus sòls també a impulsar l’allotjament de proximitat APROP.

Finalment, tant a la Generalitat com a l’administració de l’Estat, l’Ajuntament els ha reclamat que augmentin els topalls de les ajudes al pagament dels lloguers, dels 750€ actuals als 900€, tal com fa l’Ajuntament amb la seva línia d’ajuts des del mandat passat.

A l’Estat li reclamen també els canvis legislatius que eliminin la possibilitat d’impulsar desnonaments amb data oberta.

La Generalitat, per la seva banda, s’ha mostrat disposada a impulsar fins a tres promocions d’APROP i a estudiar en pocs dies la possibilitat de coresponsabilitzar-se econòmicament de l’equipament de 70 allotjaments.