L’Alcaldessa i la Ministra de Treball i Economia Social visiten la incubadora d’innovació sòcio-econòmica de la ciutat

La visita posa en valor l’economia social, “ bàsica”, segons ha dit la Ministra, “una economia que posa les persones al centre, i de la que Barcelona és un baluard”. La Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Diaz, i l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han visitat InnoBa, la incubadora d’innovació sòcio-econòmica de Barcelona Activa. També hi ha assistit el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez, junt a Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona.

22/09/2020 11:55 h

Laia Ruiz

L’equipament de Barcelona Activa ha estat una de les iniciatives municipals vinculades a l’ocupació i l’economia social que han visitat l’Alcaldessa i la Ministra. Així, després d’atendre als mitjans de comunicació congregats, han pogut conèixer les instal·lacions i els serveis que s’ofereixen a projectes col·lectius d’innovació sòcio-econòmica.

De fet, la Ministra i l’Alcaldessa s’han entrevistat amb tres de les iniciatives que acull la incubadora socioeconòmica d’innoBA: Dimmons, el grup de recerca de la Universitat Oberta de Catalunya que fomenta la innovació sòcio-econòmica mitjançant la investigació, l’experimentació metodològica i l’acció per a una societat orientada als béns comuns; Food Coop BCN, l’Associació per l’Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social que està treballant per obrir el primer gran supermercat cooperatiu de la ciutat; i Ca l’Abril, la cooperativa de professionals de les cures que vol potenciar la independència i la dignitat de les persones amb necessitats de cures.

Durant la roda de premsa, l’Alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que “és prioritari per a totes les administracions la reactivació econòmica i la generació d’ocupació en un moment tan complicat com el que estem vivint”, però que també cal ser optimista doncs tenim el material i les eines per créixer posant l’interès de la ciutadania per davant, des del feminisme, l’ecologia i l’economia social.

L’economia feminista per millorar l’ocupació de les dones també ha format part de l’agenda de la trobada, i Colau ha destacat les polítiques d’igualtat salarial impulsades des de l’Ajuntament, “hem orientat les polítiques de l’Ajuntament cap a la igualtat, també les econòmiques, i seguim treballant amb aquesta perspectiva de gènere en totes les nostres polítiques”. L’alcaldessa també ha recordat que Barcelona ha estat tradicionalment una ciutat innovadora amb una àmplia col·laboració público- privada i entre administracions, amb la voluntat de posar els projectes de ciutat per davant de qualsevol interès partidista.

Per la seva banda, la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Diaz, ha afirmat, en referència al paper de les ciutats i les dones, que “els grans actors de canvi són les ciutats, necessàries per assumir el repte de transformació productiva, de cohesió social, d’igualtat, de sostenibilitat i de digitalització. No es pot reconstruir el país sense la meitat de la població, les dones, ni sense les ciutats”. La ministra també ha volgut posar en valor l’economia social, “és bàsica”, ha dit, “una economia que posa les persones al centre, i de la que Barcelona és un baluard.” I ha recordat que la pandèmia ha permès donar visibilitat als treballs realment essencials i que ara cal posar en valor aquest ecosistema de les ciutats.

La visita s’emmarca en la reunió oficial del Ministeri de Treball i Economia Social amb l’Alcaldia de Barcelona, on s’ha signat el conveni per l’organització a la ciutat del Fòrum Internacional del Futur dels Treballs, que tindrà lloc a Barcelona de forma periòdica a l’entorn del primer de maig. El fòrum abordarà els grans debats contemporanis sobre el futur de l’ocupació i quin paper han de jugar els poders locals en el context de canvi actual. En aquest sentit, servirà per analitzar el rol dels poders públics en els reptes que té la societat en la transformació del model productiu cap a un horitzó de sostenibilitat en la doble vessant social i ambiental. I Barcelona és la ciutat idònia per ser la seu d’aquest fòrum com a referent internacional en l’àmbit de l’economia social i en les polítiques locals d’ocupació.

Podeu accedir a la roda de premsa al següent enllaç.