L’Antaviana, una escola integradora en tots els sentits

29/04/2015 12:54 h

Nou Barris TV

L’Escola Antaviana va sorgir de la fusió de les escoles Pla de Fornells i Ton i Guida durant el curs 1994-1995. D’aquí va néixer un projecte educatiu de centre elaborat per la mateixa comunitat educativa, que, tot i que s’ha anat modificant amb el temps, manté l’essència integradora tant dins les aules com en l’entorn del barri.

L’Escola Antaviana transmet un lligam de pertinença i de compromís molt fort entre els alumnes i els docents. No és estrany que el lema d’aquest centre s’inspiri en un proverbi africà: “Per educar un nen cal tot un poble. L’objectiu d’aquest centre és aconseguir que tots els alumnes se sentin còmodes i feliços. Per aconseguir-ho duen a terme diversos projectes i activitats en què col·laboren famílies, antics docents del centre i voluntaris. L’escola es defineix com un centre inclusiu i integrador. Al centre hi ha una aula per a dèficit auditiu en la qual es potencia l’oralitat. Amb l’ajut de pedagogs es treballen les competències d’expressió oral i escrita dels alumnes sords. El centre també ofereix una aula d’educació especial anomenada De colors, perquè els alumnes aprenguin al ritme que necessiten. Els estudiants d’aquestes dues aules comparteixen també les classes amb la resta d’alumnes del centre.

L’escola també inclou el projecte “Baula”, que coordinen voluntaris de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el qual pretén incrementar el rendiment escolar a partir de l’aprenentatge musical. A més, els alumnes fan activitats com teatre, dansa, sortides i colònies. Al pati, els escolars tenen un hort i una granja amb animals. Des d’aquest espai es potencia la sostenibilitat i el reciclatge.

L’Antaviana té molta relació també amb la vida del barri. Des del centre es treballa en xarxa amb diverses entitats del Pla comunitari de les Roquetes per organitzar activitats dins i fora del centre educatiu.

L’any 2014 l’Escola Antaviana va rebre el premi Ciutat de Barcelona 2014 en la modalitat d’educació per la contribució al desenvolupament cívic, social i cultural de l’entorn més proper amb un projecte educatiu innovador i continuat. També es va destacar la seva capacitat per articular els recursos humans i els materials propis per establir un treball en xarxa amb institucions i entitats del territori.

Notícies relacionades