L'arquitectura es posa al servei de la ciutadania

La Setmana d’Arquitectura, que tindrà lloc entre els dies 20 i 26 de maig, neix com a prova pilot per obrir i apropar l’arquitectura de Barcelona a la ciutadania. Amb aquest objectiu s’ha elaborat un extens programa d’actes que concentra diverses activitats entorn de l’arquitectura, com cicles de cinema, conferències, rutes, concursos i espais de divulgació a tots els districtes.

02/05/2017 18:03 h

Redacció

Homenatjar dones rellevants en el món de l’arquitectura i l’urbanisme a través del cinema, projectar pel·lícules que tenen com a teló de fons l’arquitectura de Barcelona, fer mostres d’obres arquitectòniques en espais no habituals —com un mercat o un hospital—, utilitzar els aparadors dels comerços per mostrar maquetes o altres elements propis de l’arquitectura o convocar un concurs per intervenir en una paret mitgera. Aquestes són només algunes de les activitats que s’inclouen en la Setmana d’Arquitectura, que tindrà lloc del 20 al 26 de maig.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD, té com a objectiu “acostar l’arquitectura a la ciutadania i reflexionar sobre ella des d’àmbits diferents”, segons ha explicat avui el regidor d’arquitectura, Daniel Mòdol. Es tracta d’una prova pilot que, com ha assegurat el regidor, neix molt consolidada, ja que té el suport de nombroses entitats interessades en la divulgació de l’arquitectura.

Les activitats previstes, que es poden consultar al web de la Setmana d’Arquitectura, pertanyen a àmbits molt diferents, entre els quals destaquen l’espai públic, la renovació de la ciutat, l’habitatge, el comerç i la cultura. “Volem obrir la cultura arquitectònica a la ciutadania perquè se la faci seva, i que la gent se’n senti partícip”, ha insistit Mòdol.

Entre les activitats previstes hi ha:

— Cinema. S’ha organitzat un cicle de cinema, conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya, que homenatjarà dones rellevants en el món de l’arquitectura i l’urbanisme. També es projectaran als centres cívics diferents pel·lícules realitzades a Barcelona i que mostren l’arquitectura local.
— Exposicions. Es faran mostres d’arquitectura d’obres concretes en espais no habituals com cinemes, teatres, mercats, biblioteques i a l’Hospital Vall d’Hebron. També hi haurà exposicions al Palau de la Virreina i al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
— Premi Mies van der Rohe. S’obrirà per primera vegada al públic el palau de Victòria Eugènia, al recinte firal de Montjuïc, per exposar-hi les maquetes dels projectes presentats a l’edició del premi Mies van der Rohe.
— Nit dels Museus. En l’oferta de la Setmana d’Arquitectura també s’inclourà la programació de la tradicional Nit dels Museus (prevista el 20 de maig de 19.00 a 1.00 hores) que tingui interès arquitectònic.
— Concurs per intervenir en una paret mitgera de la ciutat. Les propostes seran triades pel veïnat i el guanyador rebrà un premi econòmic.
— Intervenció en aparadors comercials. Hi haurà deu intervencions en aparadors dels eixos comercials de Sant Antoni i el Born per mostrar maquetes o altres elements relacionats amb l’arquitectura.
— Contenidors als districtes per promocionar el premi Mies van der Rohe. Els contenidors tindran maquetes exposades de projectes presentats en diverses edicions d’aquest premi.
— Itineraris sobre arquitectura. S’ofereixen rutes i itineraris sobre diferents temes: habitatge social, enginyeria, economia i arquitectura.
— Conferències. S’organitzaran diferents debats de temes com l’habitatge i l’arquitectura contemporània.

L’agenda d’activitats de la Setmana d’Arquitectura resta oberta a les accions de les entitats que s’hi vulguin afegir. “És un bon punt de partida perquè aquesta activitat tingui continuïtat en el futur”, ha dit Daniel Mòdol.