L’edifici d’habitatges cooperatius La Borda, guanyador del premi Mies van der Rohe 2022

La ciutat ha viscut una nova edició del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe. D’entre les 532 obres de 41 països que s’hi han presentat, els guardons han estat per a l’estudi irlandès Grafton Architects, amb l’obra Town House - Kingston University, i per als barcelonins Lacol, en reconeixement del projecte “La Borda, habitatge col·lectiu”, gestat i construït a la ciutat.

12/05/2022 18:32 h

Ajuntament de Barcelona

La cerimònia de lliurament de premis forma part de l’EUmies Awards Day, que s’ha celebrat al llarg del dia a Barcelona i ha inclòs, a més, una exposició amb maquetes, textos, vídeos i dibuixos de les 40 obres seleccionades i un resum de les 532 nominades, així com els debats EUmies Awards Talks, en què han participat arquitectes guanyadors, finalistes, clients i membres del jurat del premi.

El lliurament dels premis s’ha fet en el marc de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, el gran esdeveniment que durant el mes de maig anuncia la Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026. Fins diumenge, 15 de maig, un circuit de 7 quilòmetres que delimiten la frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample presenta instal·lacions físiques i de realitat augmentada experimentals a l’espai públic, menjars populars, rutes, tallers i debats que conviden a redescobrir la ciutat i l’arquitectura.

La Borda, un projecte social amb segell de ciutat

El guanyador del premi Mies van der Rohe d’arquitectura emergent del 2022, La Borda, és un projecte cooperatiu basat en la copropietat i la cogestió de recursos. L’any 2018 es va convertir en el primer edifici d’obra nova de cohabitatge a la ciutat i es va construir en un solar cedit pel consistori al barri de la Bordeta. El disseny i la construcció de l’edifici són obra de la cooperativa d’arquitectes Lacol, i es va edificar principalment amb fusta, seguint criteris de sostenibilitat.

La Borda està format per 28 habitatges i diferents espais d’ús comú amb una gran cuina, un menjador, una bugaderia i sales polivalents per potenciar la vida comunitària, i ha estat reconegut amb distincions com el Premi Especial a la Innovació dels European Responsible Housing Awards (2019) o el premi Ciutat de Barcelona (2018).

Etiquetes associades a la notícia