Les dones creadores protagonitzen el premi Maria Aurèlia Capmany

08/03/2017 19:36 h

Ajuntament de Barcelona

Des de l’any 1987 es lliura cada 8 de març el premi Maria Aurèlia Capmany, que enguany impulsa les iniciatives culturals liderades per dones. Un total de 37 projectes s’han presentat a aquesta 31a edició. El certamen contribueix activament a eliminar les discriminacions i desigualtats per raons de gènere en l’àmbit cultural de Barcelona i atorga dos guardons: el del jurat i el del públic.

“Dones creadores” és el lema del premi Maria Aurèlia Capmany 2017, que ja té projectes guanyadors. El certamen promou la participació i la presència de les dones creadores de la ciutat en diversos àmbits culturals —arts escèniques, literatura, cinema, música—, amb l’objectiu d’incrementar les creacions amb perspectiva de gènere. Així, es pretén contribuir a generar nous imaginaris col·lectius, que promoguin relacions de gènere justes i equitatives entre dones i homes.

Durant l’acte de lliurament del premi, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat: “Si volem assolir una igualtat efectiva són molt necessàries les lleis, les polítiques públiques, les clàusules de gènere, però sobretot és necessari canviar la nostra forma de veure el món. Per aquesta raó, la nostra és també una batalla cultural.” I ha afegit: “Necessitem més dones en l’àmbit cultural i, sobretot, mirades que permetin superar l’androcentrisme cultural, perquè quan anem a veure una pel·lícula, llegim un llibre o veiem un espectacle, puguem sentir que aquella història és part també de la nostra història.”

El jurat, format per set dones de l’àmbit cultural i polític de la ciutat, ha atorgat el premi, de 15.000 euros, a l’obra audiovisual de Lucía Egaña, Carme Gomila i Maria Berzosa Artífex de la desobediència: Un documental sobre creativitat feminista a Barcelona, perquè és “un projecte innovador que posa en relleu la diversitat i la interseccionalitat, mapeja les pràctiques feministes actuals i les de les darreres dècades”. A més, l’exposició de peces audiovisuals “Supervivents. La violència masclista com a tema en l’art contemporani”, d’Elena Fraj Herranz, ha obtingut una menció especial.

El premi del públic, decidit per votació popular i dotat amb 3.000 euros, ha estat per a “Una mostra retrospectiva (25 anys) que projecta futur”, del col·lectiu FemArt, de Ca la Dona.

A més de promoure la participació i la presència de les dones creadores a la ciutat i d’impulsar accions que posin de manifest el valor de la veu i l’experiència de les dones en els diferents àmbits de creació cultural i intel·lectual, la convocatòria d’aquest any ha tingut com a objectiu fomentar la reflexió crítica feminista.