Les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya ja són un espectacle

22/04/2015 18:26 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa, aquest dimecres a la nit, les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya després de les obres de rehabilitació integral que s’han dut a terme en aquestes instal·lacions. Gràcies a les intervencions, a partir d’ara la font oferirà espectacles que integraran moviments d’aigua i llum.

Vídeo ‘Les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya ja són un espectacle’

Així, les fonts tindran dos horaris diferents: el de primavera-estiu i el de tardor-hivern. El de primavera-estiu va de l’abril a l’octubre, i en aquests mesos la font funcionarà de manera normal d’11.00 a 24.00 hores. A més, oferiran un espectacle amb moviments d’aigua, llum i música de dijous a diumenge, entre les 21.00 i les 24.00 hores, amb una freqüència d’inici de 30 minuts. L’horari de tardor-hivern anirà del novembre al març. Durant aquests mesos la font funcionarà d’11.00 a 23.00 hores, mentre que l’espectacle amb moviments d’aigua, llum i música tindrà lloc els divendres i els dissabtes de 19.00 a 23.00 hores, cada 30 minuts.

Una de les principals innovacions de l’espectacle és que la música no se sentirà a l’entorn. Qui vulgui gaudir de la selecció de peces musicals que acompanyen la coreografia de les fonts es podrà baixar una aplicació al dispositiu mòbil que se sincronitza amb la font i ofereix a l’espectador la música prevista per a cada coreografia. Aquest sistema també s’emprarà a la Font Màgica de Montjuïc com a afegit al sistema d’altaveus ja existent en la instal·lació. Aquesta aplicació estarà disponible properament i es podrà descarregar a partir de l’aplicació mòbil de Font BCN de l’Ajuntament de Barcelona.

Una rehabilitació integral per a la millora de l’eficiència energètica

Les actuacions per a la rehabilitació integral de les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya es van iniciar a mitjan mes de novembre i s’hi han invertit 1,5 milions d’euros. Les intervencions s’han dut a terme tant a l’interior com a l’exterior de la infraestructura. A l’exterior s’han rehabilitat els vasos de les fonts amb la renovació integral dels circuits hidràulics de la font amb un nou sistema que inclou 4 brolladors centrals (guèisers) i una corona de 40 brolladors perifèrics oscil·lants, amb un circuit ornamental de cascada per satisfer la demanda de la cortina d’aigua i generar un efecte de sobreeiximent regular en tot el perímetre. Aquest sistema és modular, cosa que permet el desmuntatge fàcil dels diferents elements de la instal·lació i en garanteix la funcionalitat i robustesa.

La història de les fonts

Les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya són dues fonts ornamentals situades a la terrassa superior de la plaça, en la galeria d’estàtues procedents de l’Exposició Universal que va tenir lloc l’any 1929. Estan formades per dos vasos simètrics i dos locals tècnics situats sota la plaça, als quals s’accedeix des de l’intercanviador de transport. Aquest conjunt monumental es va construir l’any 1959 i l’autor del projecte va ser Espiau Seoane, que aleshores ocupava el càrrec de cap de Servei de Jocs d’Aigua i Il·luminacions de l’Ajuntament de Barcelona. (Imatges: BTV)