Les grans cites culturals a Barcelona el 2024

Barcelona gaudirà d’un any ple de cultura. L’agenda de 2024 està repleta de música, art, cultura popular, dansa, teatre, circ, instal·lacions lumíniques i molt més.

15/01/2024 11:17 h

Ajuntament de Barcelona

Música de primer nivell

Barcelona ja planifica una extensa agenda de concerts per a tots els gustos. El Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic i els diversos festivals de la ciutat portaran artistes de la talla de Bruce Springsteen, Simple Plan, Lana del Rey, J Balvin, Karol G, Maná, Depeche Mode, Olivia Rodrigo, Jonas Brothers, Bad Gyal, Luis Miguel o Marc Anthony.

Pel que fa als festivals, repetiran alguns dels més mítics i multitudinaris, com el Primavera Sound, del 29 de maig al 2 de juny; el Sónar, del 13 al 15 de juny, i el Cruïlla, del 10 al 13 de juliol. Abans, però, tindrà lloc el festival de música electrònica i art digital Mutek, del 9 al 13 d’abril. A l’estiu, la ciutat també oferirà altres esdeveniments musicals com les Nits de Barcelona, al Palau de Pedralbes, o l’Alma Festival, al Poble Espanyol.

Una altra de les grans trobades musicals de l’any serà la BCN Eurovision Party 2024, que se celebrarà de nou després de l’èxit de l’anterior edició. Serà el 4, 5 i 6 d’abril a diversos escenaris i comptarà amb la participació tant dels representants d’Eurovisió 2024 com de noms històrics com Cornelia Jakobs, Albina, Rosa López o Herreys.

El millor entreteniment als carrers de Barcelona

Una de les cites imprescindibles a la ciutat serà el Llum BCN, el festival europeu de referència en l’àmbit de les arts lumíniques i un esdeveniment molt estimat pels barcelonins. Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc del 2 al 4 de febrer al barri del Poblenou i als entorns de Glòries, i il·luminarà alguns dels edificis i espais més bonics de la ciutat amb instal·lacions artístiques, projeccions i mappings.

La cultura popular també és clau a l’agenda de Barcelona. Les festes de Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de la ciutat, se celebraran del 9 al 12 de febrer i oferiran moltes activitats al carrer, amb la gegantona Laia com a protagonista. Set mesos després, del 20 al 24 de setembre, arribarà La Mercè, la gran festa major que omple Barcelona de cultura popular, música, arts de carrer, jornades de portes obertes, activitats familiars i molt més.

Les arts de carrer també seran protagonistes a la ciutat durant l’estiu gràcies al Grec Festival, on la música, la dansa, el circ i el teatre tenen cabuda. L’epicentre és el Teatre Grec, que dona nom al festival, però es poden veure funcions a multitud d’espais de Barcelona.

2024 és l’Any Tàpies

Aquest 2024, la ciutat ret homenatge al pintor i escultor barceloní Antoni Tàpies, un dels artistes més destacats del segle XX i el màxim exponent de l’informalisme abstracte. Per commemorar el seu naixement fa 100 anys, la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona produirà al llarg de 2024 diversos projectes expositius com les mostres A=A, B=B i Tàpies. L’empremta del zen, que ja es poden visitar.

I, parlant de museus, cal apuntar-se a l’agenda cites tan importants com la Nit dels Museus, que tindrà lloc la nit del dissabte 18 de maig i obrirà les portes de diversos museus de Barcelona després de pondre’s el sol. O l’InMuseu, previst per al 2 de març, que oferirà visites guiades exclusives per espais dels museus habitualment tancats al públic.

Una gran temporada de música clàssica

Els amants de l’òpera tenen encara al davant una gran temporada al Gran Teatre del Liceu, que fins al juny oferirà propostes com “Un ballo in maschera”, de Verdi, que arriba al febrer amb la proposta de Graham Vick i recupera la versió que es va estrenar a Roma. O com “El Messies”, de Händel, amb una versió revisada per Mozart i dirigida per Robert Wilson, i que es podrà veure del 16 al 26 de març.

Barcelona acollirà també el festival de música clàssica Barcelona Obertura Spring Festival, que a partir del 5 de març i al llarg de tot el mes reunirà grans artistes del panorama internacional i oferirà concerts espectaculars a escenaris com el Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona i el Liceu.