Les grans ciutats demanen a l’Estat flexibilitat per dedicar recursos a fer front a la Covid-19

Primera reunió de les set grans ciutats estatals per consensuar estratègies compartides davant l’emergència de la Covid-19. S’ha constituït un grup de treball que es reunirà periòdicament, i s’ha aprovat una declaració en què demanen al Govern poder dedicar més recursos a mesures socials i econòmiques per sortir de la crisi.

14/04/2020 18:38 h

Ajuntament de Barcelona

Els alcaldes i alcaldesses de Madrid, València, Sevilla, Màlaga, Saragossa i Múrcia, a més de l’alcaldessa Ada Colau, han coincidit a assenyalar que cal unitat i coordinació de totes les administracions per donar la millor resposta a la crisi de la Covid-19.

A més, han remarcat també la necessitat d’activar mesures per assegurar la capacitat pressupostària de les grans ciutats, que són la primera línia d’atenció ciutadana i han d’atendre les necessitats socials i financeres de les economies locals i familiars.

Les propostes acordades són les següents:

  • Els ajuntaments han de poder disposar dels romanents acumulats dels exercicis econòmics anteriors sense cap tipus de limitació.
  • Suspensió dels terminis establerts per a la presentació de plans econòmics i financers mentre duri l’estat d’alarma.
  • Flexibilitat en els criteris d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa per poder augmentar la despesa pública.
  • Accés als fons europeus extraordinaris per a la mitigació de la crisi.
  • Habilitació dels fons estatals perquè les ciutats hi puguin participar per finançar els dèficits que s’estan generant en el transport municipal, augmentar la prestació de serveis socials i participar en el desenvolupament de les polítiques d’ocupació.
  • Establiment de mecanismes de finançament i recursos per desenvolupar programes d’ocupació a les grans ciutats coordinats pels ajuntaments.
  • Autorització perquè els ajuntaments puguin avalar línies de crèdit per ajudar autònoms i petites i mitjanes empreses.

En la propera reunió s’hi adheriran també les ciutats de Bilbao, Las Palmas i Palma.

Unitat i coordinació europea

En l’àmbit europeu, les ciutats de París, Amsterdam, Milà i Barcelona han enviat una carta a les institucions comunitàries per demanar una Europa més unida i coordinada que mai per fer front a la crisi sanitària i financera.

En la missiva, a la qual es poden adherir encara altres ciutats, reclamen també que els ajuntaments, com a primera línia en l’atenció ciutadana, tinguin accés als fons europeus extraordinaris.