Les mostres de la cultura popular de Lisboa que podrem veure per la Mercè

16/07/2018 16:58 h

Redacció

És tradició que cada any per les festes de la Mercè Barcelona convidi una ciutat del món a través del programa de la Ciutat Convidada. Enguany l’escollida és Lisboa, la capital de Portugal. El programa vol mostrar diverses expressions artístiques i culturals de ciutats amb les quals Barcelona manté vincles d’amistat i cooperació. Des de l’inici d’aquesta iniciativa, han participat en aquest programa: Medellín (2007), Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), San Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016) i Reykjavík (2017).

La ciutat convidada porta un impacte singular en la programació de la Mercè, impregnant la festa del perfil cultural de les ciutats que hi participen. Enguany es podran sentir fados, hi haurà un bon reguitzell de músics lisboetes que participaran al Barcelona Acció Musical i també vindrà un bon reguitzell d’artistes de carrer, que mostraran el seu talent al MAC. Lisboa és una ciutat amb una cultura popular i tradicional molt arrelada i per la festa major de la ciutat ens n’oferiran un tastet de la mà d’un esbart que participarà en les Jornades Internacionals Folklòriques i de la tradició dels trons de Sant Antoni, que es podrà veure al palau de la Virreina.

Les Jornades Internacionals Folklòriques, organitzades per Adifolk, ja fa uns anys que formen part de la Mercè tradicional, a la qual aporten una dimensió intercultural i internacional. Enguany, entre d’altres convidats, hi ha un col·lectiu de Lisboa dedicat a les tradicions portugueses: el Grupo Etnográfico Danças e Cantares do Minho. Va néixer el 1980 i des d’aleshores ha preservat i divulgat la cultura popular a banda i banda del riu Miño. Els podrem veure a plaça Nova i a la Cavalcada de la Mercè, a la qual s’hi sumaran.

Durant la festa de Sant Antoni a Lisboa, és habitual veure els anomenats trons de Sant Antoni. És una tradició iniciada el segle XVIII quan, a conseqüència del terrible terratrèmol del 1755, l’església del sant més popular de Portugal va quedar parcialment destruïda. Per tal que el sant no es quedés sense casa, els veïns dels diversos barris van començar a fer recreacions en miniatura de l’altar del sant amb l’objectiu de recollir fons per reconstruir l’església. El costum va derivar en concursos i mostres en què els veïns dels barris treballaven de manera col·lectiva. Aquest esperit comunitari s’ha mantingut fins avui, els veïns continuen treballant plegats per construir el tron més bonic de tot Lisboa. Durant les festes de la Mercè s’instal·larà a les escales del Palau de la Virreina un tron com a homenatge a aquesta tradició lisboeta.