Les postals de Barcelona, un viatge per la memòria

12/10/2015 09:04 h

Susagna Alcón

Des del primer disseny, de l’any 1894, han mostrat la Barcelona més emblemàtica, però també la més quotidiana. El Cercle Cartòfil de Catalunya aglutina els col·leccionistes de targetes postals, que fan les seves troballes en els indrets més insospitats.

La primera postal que es va dissenyar de Barcelona data de l’any 1894 i es va fer imitant els models que provenien d’Àustria i Alemanya. Hi ha escrit “Recuerdo de Barcelona” i s’il·lustra amb un recull dels emplaçaments més emblemàtics de la ciutat, com la cascada monumental del parc de la Ciutadella, el port, el monument a Colom o la Rambla. El president del Cercle Cartòfil de Catalunya (CCC), Ramon Pla, en conserva un exemplar que un turista francès va enviar a la família l’any 1898.

Aquesta entitat fa 35 anys que es dedica a la investigació, promoció i divulgació de la targeta postal i és habitual que els seus socis viatgin per aconseguir-ne. I és que les postals sempre han estat ideades per ser enviades; per això Josep Plana, membre de la Junta del CCC, n’ha trobat dels Mossos d’Esquadra a Alemanya i França, i del seu poble, l’Arboç, a Irlanda i Rússia.

En un primer moment, a les postals no es podia escriure cap text, tan sols l’adreça del destinatari, perquè el preu del franqueig, que era la meitat del d’una carta, no hi donava dret. Tot i així, els ciutadans desafiaven aquella norma i escrivien en els espais en blanc, fins que el servei de correus finalment va canviar la norma, l’any 1905, i va incloure una línia vertical al centre, amb espai per a l’adreça i també per a un missatge.

El bo i millor de la ciutat en imatges

“Va ser un boom a finals del segle XIX i a principis del XX, ja que molta gent s’intercanviava targetes postals com a única forma de conèixer imatges d’altres ciutats”, explica Pla. Aquelles primeres il·lustracions i fotografies obviaven la perifèria i representaven els llocs més emblemàtics de la ciutat, “perquè era el més conegut pels turistes o el que la gent més envejava”, com la catedral o la Sagrada Família.

Amb el temps, a més d’ensenyar els edificis, “les postals comencen a mostrar esdeveniments, actes, efemèrides o oficis”, narra Josep Plana. Així, les targetes han acabat esdevenint molt més que una comunicació postal, i a través d’elles es pot percebre el pas del temps i el pes de la història. De fet, gràcies a la producció en grans tirades de targetes postals, encara es conserven milers d’imatges d’una Barcelona que ja pertany al passat.