Les Stolpersteine, projecte educatiu per retre homenatge a les víctimes de l’Holocaust

Amb la prova pilot impulsada durant aquest curs 2021-2022 per la Regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück, els alumnes de quart d’ESO i primer de batxillerat de tres centres treballaran les històries de vida de víctimes del nazisme i el feixisme.

25/01/2022 12:31 h

Ajuntament de Barcelona

Stolpersteine és el nom de les llambordes de memòria ideades per l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazis. El projecte ja ha arribat a una vintena de països i s’han col·locat més de setanta mil llambordes.

En el cas de la prova pilot desenvolupada durant aquest curs en tres centres de la ciutat, la instal·lació de les llambordes serà el colofó del procés de treball de tots els agents implicats, que busca que els alumnes coneguin les experiències i els contextos històrics i socials que van portar a l’aparició, consolidació i expansió d’aquells règims.

S’escolliran tres biografies de persones deportades de les nou seleccionades i que consten als cens de les amicals, i es treballaran continguts tècnics i documentals amb l’objectiu final d’ubicar les llambordes en diversos punts de la ciutat. Desenvolupat enguany com a prova pilot, de cara al curs vinent el projecte s’expandirà a un total de deu centres dels deu districtes de la ciutat. La voluntat és que aquesta iniciativa entri a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació.

Aquest curs 2021-2022, els tres centres que hi participen són l’Institut Francisco de Goya (Horta-Guinardó), l’Institut Quatre Cantons (Sant Martí) i l’Institut XXV Olimpíada (Sants-Montjuïc), que duran a terme el projecte acompanyats per les dues amicals i l’Ajuntament de Barcelona.

Les nou biografies seleccionades del cens de les amicals corresponen a Lluís Villar, Florián Ibáñez, Josep Fort Maluenda, Carme Buatell, Francesc Boix, José Alcubierre, Sabatia Morand, Ferran Masip i Vicenç Vidrier.

Orígens de les Stolpersteine

La proposta memorial coneguda com a Stolpersteine sorgeix arran de la proposta de l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta a Alemanya. La iniciativa, impulsada a tot Europa per la Fundació Demnig, té com a element simbòlic aquestes peces en forma de llamborda que es col·loquen a l’espai públic i que estan concebudes com a resposta memorial cívica en record de totes les persones deportades als diversos camps d’extermini tant a Alemanya com en altres territoris europeus.

La premissa essencial és “Un nom, una pedra”, de manera que a través dels noms permet retre homenatge als deportats i deportades jueus als camps de concentració nazi. En l’actualitat, hi ha més de setanta mil Stolpersteine en una vintena de països.