L’església del Bon Pastor, exemple d’arquitectura religiosa de postguerra

29/05/2015 11:20 h

Sant Andreu TV

L’església del Bon Pastor va ser projectada el 1944 per l’arquitecte de la diòcesi de Barcelona, Josep M. Sagnier i Vidal. L’equipament, tal com es troba avui en dia, està inacabat a causa de la falta de finançament. Però les escultures i pintures de l’absis recullen un passat històric important en clau política. El llibre titulat Lesglésia del Bon Pastor de Barcelona: Història, art i arquitectura, que ha escrit lhistoriador de lart Sergio Fuentes, explica aquestes peculiaritats després de 2 anys de recerca.

L’església del Bon Pastor es va construir per tornar a cristianitzar un territori principalment anarquista. Va ser projectada el 1944 i havia de tenir una façana neoromànica amb baptisteri. Però la Junta Nacional de Reconstrucció de Temples Parroquials, la institució que finançava el projecte, no va poder fer front a la despesa. Tot i així, del temple destaca l’escultura del Bon Pastor que presideix l’absis.

Aquesta peça, creada per l’escultor madrileny Ricardo Font, és una donació d’Enric Pla i Deniel, cardenal, arquebisbe de Toledo i fill predilecte de la ciutat. L’arquebisbe va demanar a l’escultor que hi reproduís l’escut que duia com a cardenal. A més, Enric Pla i Deniel va ser un dels ideòlegs de la Croada Espanyola i del lema “Francisco Franco: caudillo y pastor”. Per això, segons l’autor del llibre, l’escultura del Bon Pastor va més enllà d’una figura bíblica i evoca la personalitat del Caudillo.

Les pintures són posteriors a l’escultura. Són obra de la Diputació Provincial de Barcelona i el Districte de Sant Andreu, i reprodueixen les pintures de la basílica de Sant’Apollinare Nuovo, a la ciutat italiana de Ravenna. La composició, d’estil bizantí, gira entorn de l’escultura central del Bon Pastor.

Sergio Fuentes, autor del llibre

Sergio Fuentes va néixer al Bon Pastor. De petit ja va sentir interès per la història del art, una especialitat que va estudiar posteriorment. Actualment combina la tasca de docència a la Universitat de Barcelona i la de recerca, especialment sobre el segle XIX i l’estil eclèctic i modernista.

Més informació