L’Espai Avinyó mostra com la música i el teatre cohesionen socialment el Poble-sec

02/11/2015 09:03 h

Clara Asín

L’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, en col·laboració amb Marabal, Integrasons i el Centre Cultural Albareda, us convida a la taula rodona i actuació

MÚSICA I TEATRE PER REVITALITZAR EL BARRI

Dilluns 9 de novembre, a les 19h

Centre Cultural Albareda (c. Albareda, 22)

Entrada lliure sense necessitat d’inscripció prèvia

Hi farem un tastet artístic amb els participants de l’orquestra Do d’Acords (projecte de l’associació Integrasons) i de la Rua Xic (projecte de l’associació Marabal), i comptarem amb els testimonis d’algunes de les persones participants, que compartiran el moment del seu procés creatiu, des del mateix lloc on assagen habitualment.

L’objectiu d’aquesta trobada és posar en valor l’art comunitari com a eina per fomentar el diàleg intercultural i revitalitzar el teixit social dels barris.

Do D’Acords és l’orquestra infantil i juvenil del Poble-sec i està formada per més de 40 alumnes de diferents escoles i entitats del barri que regularment realitzen concerts en diversos espais de la ciutat i en col·laboració amb músics professionals. Els assajos es converteixen en espais per a la formació musical tot comptant amb la creació comunitària com a mètode ideal per al desenvolupament d’aptituds, el diàleg i la transmissió de valors.  Així ho expressa el director del projecte, Pablo Persico: “Crec en què la música és capaç d’integrar a les persones. He vist com les persones es transformen, com creixen a partir d’una experiència tan senzilla com practicar la música de manera comunitària”.

La Rua Xic, per la seva banda, és un projecte que, mitjançant un procés creatiu que va d’octubre a març, persegueix crear un espectacle itinerant de carrer que impliqui el màxim d’agents del Poble-sec, tot creant un grup divers quant a orígens, edats i experiències. Joel Álvarez, cofundador de Marabal, opina que “l’art no s’ha de quedar exclusivament per aquella gent que ha estudiat cinc anys en un conservatori i la resta som observadors. Volem que la gent sigui partícip”.  A partir d’un centre d’interès es realitzen tallers multidisciplinars per desenvolupar una creació col·lectiva. En la seva cinquena edició, l’eix temàtic és la història del Poble-sec a través de les persones que l’han habitat: des de l’Exposició Universal, la Guerra Civil, els teatres i cabarets del Paral·lel fins a arribar a l’actualitat.

Ambdues entitats impulsores dels projectes comparteixen una mateixa visió sobre el poder transformador de l’art.  D’una banda, Integrasons centra la seva activitat en la formació d’orquestres infantils i juvenils com a model per a la inclusió social i el diàleg intercultural. Tant per la diversitat de participants com per la integració d’instruments i gèneres de diferents cultures i orígens. De l’altra, Marabal treballa amb les arts del cos com a mitjà creatiu i de creixement personal, social i professional des de la perspectiva del treball en xarxa amb la resta d’agents del territori.

+info sobre Integrasons / Do d’Acords: http://www.integrasons.com

+info sobre Marabal / Rua Xic: http://www.marabal.org i http://ruaxic.blogspot.com.es