L'Espai País Valencià organitza una falla a Barcelona

19/03/2015 09:42 h

Esther Estela

Les falles són una de les tradicions valencianes més arrelades. Cada any, pels volts de Sant Josep, unes quantes ciutats del País Valencià s’omplen d’aquestes colossals construccions satíriques que acaben consumides per les flames. Des de fa vuit anys aquesta festa s’ha exportat a Barcelona impulsada per l’Espai País Valencià, que el dissabte 21 de març construirà una falla a Can Batlló. La festa serà una versió concentrada del cicle faller, perquè en una tarda es farà la ‘plantà’, una cercavila i, quan es faci fosc, la ‘cremà’.

La falla farà uns tres metres cúbics i serà composta de tots els elements que tradicionalment la formen: ninots, cartells… Els membres de l’Espai País Valencià expliquen que el tema central serà la dualitat de València entre el passat i el futur per reivindicar allò més tradicional. Per això s’hi representaran elements arquitectònics contemporanis, com ara el Palau de les Arts transformat en una nau especial i una barraca del Fangar. Perquè la intencionalitat de la falla és deixar enrere un passat d’especulació i corrupció i tornar als orígens més genuïns del país.

Aquesta falla poua en la tradició fallera més popular i reivindicativa i s’allunya de la institucionalització que ha viscut la festa a València. Per això s’inspira en els corrents d’estètica i ideologia més renovadora que promouen entitats valencianes, com ara les Falles Populars i Combatives i la Intifalla. A més, els ninots han estat elaborats artesanalment a l’escola d’adults del centre penitenciari de Can Brians, gràcies a un acord amb l’Espai País Valencià.

La festa començarà a les 18.00 a Can Batlló amb la ‘plantà’, és a dir, el muntatge i la col·locació de tots els elements que componen la falla. Després, a les 19.00, es farà una cercavila pels carrers del barri a càrrec de la Xaranga la Mentireta, un grup d’animació de carrer amb instruments tradicionals. En el decurs de la festa hi haurà servei de bar, en què s’oferiran els tradicionals entrepans de blanc i negre fets amb botifarra. Finalment a les 22.00 començarà la ‘cremà’, en què les flames consumiran ràpidament l’obra d’art.