L'esport, una eina per a la inclusió social de les persones refugiades

14/02/2017 11:58 h

Redacció

La pràctica esportiva servirà com a eina terapèutica i d’acollida per a persones que han viscut un procés migratori per la seva condició de refugiades. A través de l’Institut Barcelona Esports, fins a cent persones sol·licitants d’asil podran accedir gratuïtament als equipaments esportius municipals, en resposta a una demanda de les entitats adherides a Asil.cat.

La mesura va dirigida a les persones sol·licitants d’asil majors de 16 anys que es troben en la primera fase del programa estatal d’acollida. Aquestes persones tindran accés gratuït als equipaments esportius municipals durant un període de sis mesos, prorrogables fins a nou.

La iniciativa connecta amb altres projectes similars. Els avantatges de l’esport en la recuperació psicofísica de les persones refugiades —pel seu valor cohesionador i inclusiu— ja van ser avaluats en una experiència al Centre Esportiu Municipal Estació del Nord, en col·laboració amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). Ara aquesta iniciativa s’estén a tota la xarxa de centres municipals.

A més dels beneficis físics i emocionals de la pràctica esportiva, l’accés gratuït a equipaments esportius municipals facilitarà que les persones demandants d’asil comencin a fer ús de recursos existents al territori i prenguin part en activitats normalitzades. D’aquesta manera, se’n millorarà també el coneixement de l’entorn i l’apoderament com veïns de la ciutat.

Aquestes places d’accés gratuït se sumen al gruix d’accions i recursos que desenvolupa el programa municipal Nausica, d’acollida i seguiment social integral de les persones refugiades.