L’esport, una eina per promocionar la vida saludable entre els joves

15/02/2016 08:28 h

Marta Montal

El programa “De marxa fent esport” dóna l’oportunitat als joves de la ciutat d’integrar la pràctica esportiva en el temps de lleure. L’objectiu és que no abandonin l’activitat física, promocionar un estil de vida saludable i prevenir conductes de risc.

El programa va néixer després de detectar que molts adolescents de quart d’ESO, quan deixen l’escola i segueixen l’itinerari educatiu, abandonen l’esport. De marxa fent esport” vol integrar la pràctica esportiva dins el temps de lleure dels adolescents. “Per als joves l’esport és una cosa atractiva i volem que aquest hàbit els ajudi a no fer-se malbé la salut. Volem que els joves provin l’esport i s’hi enganxin”, ha explicat Mercè Jofre, de l’Institut d’Esports de Barcelona.

A més, l’activitat física és un factor protector a l’hora de prevenir conductes de risc. “L’adolescència és una etapa en què es proven coses noves, entre elles les substàncies com el tabac o l’alcohol. Hem destacat que els adolescents que practiquen esport deixen el consum d’aquestes substàncies, el redueixen o no l’inicien. Volem que tinguin el desig de mantenir-se sans”, ha dit Montse Bartolí, psicòloga i tècnica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

El programa s’estructura en dues fases. De primer, els joves visiten els centres esportius municipals en horari escolar i acompanyats del professor per conèixer l’oferta i les modalitats esportives que s’hi fan. Després se’ls ofereix la possibilitat d’anar a la instal·lació esportiva dos cops per setmana, per nou euros mensuals, i participar en activitats amb altres joves. En aquesta segona fase, també s’hi poden afegir altres estudiants d’entre 16 i 18 anys. A més, els monitors que imparteixen les activitats reben una formació  per prevenir conductes de risc a través de la pràctica esportiva.

“De marxa fent esport” ja fa 7 anys que està en funcionament i es posa en pràctica a nou centres esportius municipals. El curs 2014-2015, 51 centres educatius van participar en la primera fase i 467 joves es van inscriure en la segona. La Fundació Esportsalus va dissenyar el programa i s’encarrega de la seva implementació amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Institut Barcelona Esports.