La lluita contra l'estigma i la discriminació, focus del nou pla sobre drogues

El novè pla d'acció sobre drogues de Barcelona aborda tant les substàncies il·lícites com les de circulació legal (especialment l’alcohol); configura un plantejament integral que inclou la prevenció, el tractament i la inserció, i en realça la dimensió social. Per primer cop s'inclouen en un pla d'aquestes característiques les addiccions tecnològiques.

18/09/2017 15:23 h

Redacció

El pla és el full de ruta per prevenir i reduir el consum de drogues a la ciutat els pròxims quatre anys, i així rebaixar les malalties i la mortalitat que s’associen a aquestes substàncies i prioritzar la lluita contra l’estigma que tradicionalment s’associa a les persones amb drogodependència. Segons la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, cal treballar “des de l’apoderament de les persones usuàries, des de la seva participació activa i amb un enfocament de drets“. Per això, el pla estableix deu línies d’actuació específiques per fer seguiment d’aspectes socials, com la percepció de la comunitat i de la mateixa persona consumidora. També assenyala la importància de treballar la rehabilitació i la inclusió social, i dotar així de recursos per a la inserció al mercat laboral.

Eixos de treball

El pla té cinc eixos centrals de treball. L’eix més innovador és el que treballa sobre les addiccions tecnològiques, com el joc patològic o la dependència de les pantalles. Es calcula que un 3% d’adolescents i joves de la ciutat es troben en risc de patir aquests problemes. El Centre d’Atenció i Seguiment Horta-Guinardó serà el centre de referència per atendre aquests casos.

Un altre eix es basa a reduir l’impacte de l’alcoholisme i establir línies preventives com ara la intervenció en centres escolars i barris, la limitació de la publicitat o el treball sobre l’oferta. Són accions per endarrerir al màxim l’edat en què comença el consum.

També és una línia prioritària l’atenció especial a dones consumidores de drogues que estan exposades a situacions de violència i abús. Aquest eix es concreta amb la creació de dos recursos específics per atendre-les. Té especial importància també l’abordatge del risc per a la salut, tant el derivat per pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues com el que ve donat per l’ús de fàrmacs legals addictius.

Participació

Per elaborar el pla s’han tingut en compte altres plans vigents a la ciutat, com el Pla de salut mental 2016-2022. L’estratègia final és fruit d’un treball transversal que inclou aportacions de més de tres-centes persones (representants d’entitats, persones usuàries i professionals, entre altres). La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat la importància del treball consensuat. “Entenem que és un pla d’acció no només de govern sinó del conjunt de la ciutat, amb la complicitat de les entitats i, per suposat, de les persones usuàries i de la intel·ligència col·lectiva”, ha remarcat.

El pla està coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona amb el suport del Consorci Sanitari de Barcelona i la Subdirecció de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat.