L'experiència de donar sang

La Marató de Donants de Sang de Catalunya, engega aquest any 2018 sota el lema " La superexperiència de donar sang. Molt més del que dones". Després de les festes de Nadal les donacions de sang baixen al voltant d'un 25% degut al canvi d'hàbits de la ciutadania. En total s'esperen aconseguir 8.000 donacions per remuntar les reserves de sang.

09/01/2018 11:45 h

barcelona.cat

Aquest any el Banc de Sang i Teixits vol implicar encara més els donants tot expressant el bon rotllo, l’alegria, la desconnexió i la satisfacció que se sent un cop feta la donació, emocions expressades per les persones donants després de l’experiència de fer-ho. Tothom que s’acosti a donar sang rebrà una caixa d’experiència que animarà a regalar-la al seu entorn per tal d’encomanar-los l’esperit de la donació.

Tots els donants podran valorar l’experiència i ajudar a millorar-la. En els espais de donació hi haurà una pantalla tàctil amb diverses preguntes per donants relacionades amb l’atenció rebuda. El Banc de Sang rebrà en temps real les respostes i podrà aplicar millores i donar resposta a qualsevol dubte o aclariment.

Un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Allà s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Un cop fetes les analítiques corresponents, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura durant un màxim de 42 dies. Quan un hospital demana la sang, aquesta s’envia amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena en vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient.

Totes les persones que vulguin col·laborar amb la Marató de Donants de Sang poden entrar al web: maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible.

Punts de donació durant la Marató

  • Els dies 12 i 13 de gener de 10h a 21h es podrà donar sang a l’espai central de la Marató, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
  • Del dia 12 fins el dia 19 es podrà donar sang als principals hospitals: Germans Tries i Pujol de Barcelona, Hospital Clínic, Hospital de Sant Pau, Hospital de la Vall d’Hebron, Hospital Josep Trueta de Girona, Hospital de Bellvitge, Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Fundació Althaia de Manresa, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa i Verge de la Cinta de Tortosa.

Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat