#LGTIBCN

La penjada del penó amb els colors de l’arc de Sant Martí a la façana de l’Ajuntament obre la celebració del Dia de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI, una jornada que es commemora a tot el món per reivindicar la diversitat sexual i de gènere de totes les persones.

28/06/2020 11:51 h

Ajuntament de Barcelona

El dia 28 de juny es commemoren els disturbis de Stonewall, que es van produir a Nova York l’any 1968. Uns fets que van marcar l’inici del moviment d’alliberament LGTBI als Estats Units i arreu del món, el qual es va consolidar a Barcelona l’any 1977 amb la primera manifestació de l’Estat pels drets de les persones LGTBI.

Des de llavors la ciutat ha esdevingut un referent del moviment reivindicatiu i associatiu LGTBI, i cada any s’organitzen diversos actes, concentracions i activitats per continuar defensant el respecte a la diversitat sexual i de gènere. Enguany, a causa de la crisi provocada per la covid-19, bona part de la programació és virtual, amb taules rodones, debats, espectacles i un cicle de cinema LGTBI africà. A més, s’ha obert l’espai de participació “Reivindica els teus drets!” a la plataforma Decidim Barcelona amb l’objectiu de recollir reivindicacions, experiències i denúncies que reflecteixin i visibilitzin la situació, la lluita, els problemes i les inquietuds que viuen els col·lectius LGTBI. Paral·lelament, s’han mantingut diversos actes al carrer, com algunes manifestacions, concerts i rutes de memòria LGTBI, amb mesures de seguretat i prevenció.

LGTBI-fòbia, les últimes dades de l’Oficina per la No Discriminació

Des de l’1 de gener, l’Oficina per la No Discriminació (OND) ha obert 28 expedients per situacions d’LGTBI-fòbia, la meitat de les quals han tingut lloc durant la vigència de l’estat d’alarma. Durant el confinament, mentre que s’ha reduït la discriminació per part de les empreses, ha crescut l’exercida per particulars. El 2019, d’acord amb l’OND i en 18 entitats de defensa dels drets LGTBI, es van registrar fins a 115 casos de discriminació per LGTBI-fòbia.

La persistència d’aquestes situacions de discriminació evidencia la necessitat de donar suport al moviment LGTBI i d’implantar unes polítiques públiques que defensin els drets de totes les persones, visibilitzin la discriminació que pateix el col·lectiu i acompanyin les víctimes amb suport social, psicològic i jurídic.

Recentment s’ha posat en marxa un nou protocol d’actuació i de coordinació municipal entre els diferents actors i circuits de la ciutat, tant de públics com de privats, per fer front a les situacions de discriminació per raons d’LGTBI-fòbia, amb l’objectiu d’articular l’atenció, acompanyament, anàlisi i assessorament a les víctimes.

Activitat ininterrompuda del Centre LGTBI

Durant l’estat d’alarma, el Centre LGTBI de Barcelona ha continuat amb l’activitat a través de propostes en línia i atenció telemàtica, amb un total de 226 peticions a través del correu electrònic. A escala assistencial, l’equip del centre ha continuat amb l’acompanyament de sis casos que s’estaven abordant abans de l’inici del confinament, i ha atès cinquanta peticions noves, vinculades al suport econòmic, l’assessorament jurídic, l’orientació psicològica o l’LGTBI-fòbia.

L’equipament va retornar a l’activitat presencial el 15 de juny i ofereix atenció amb cita prèvia, tot i que manté la programació d’activitats culturals a distància.

Etiquetes associades a la notícia