L’habitatge i l’economia solidària, eixos de la visita municipal a Mont-real i Nova York

El viatge de la delegació barcelonina a Mont-real i Nova York ha reforçat l'aliança amb aquestes dues grans ciutats en l’àmbit de l’economia social, l’impuls de les noves tecnologies aplicades a la gestió de les ciutats, la crisi de refugiats i la cerca de solucions a problemes conjunts, com l’accés a l’habitatge.

10/05/2018 19:22 h

Ajuntament de Barcelona

Aliança per fer créixer l’economia solidària

La visita a Mont-real va servir per inaugurar la nova seu del Centre Internacional de Transferència d’Innovacions i Coneixements en Economia Social i Solidària (C.I.T.I.E.S.), una nova xarxa internacional d’innovació i coneixement en economia social i solidària, impulsada conjuntament amb els governs locals de la ciutat quebequesa, Seül, i Bilbao-Mondragon.

La capital del Quebec ha estat font d’inspiració d’algunes iniciatives de cooperatives, com la que es provarà al districte de Sarrià – Sant Gervasi durant el segon semestre del 2018, basada en les  cooperatives de joves, que des de fa 30 anys impulsen conjuntament el món cooperatiu i l’Administració pública.

La visita a l’alcaldessa de Mont-real, Valérie Plante, va servir també per convidar aquesta ciutat a participar en la trobada Sharing Cities, que tindrà lloc al novembre en el marc de l’Smart City Expo 2018. La trobada servirà per posar en comú experiències que ajudin a impulsar l’ús de les noves economies col·laboratives en àmbits com la mobilitat o l’habitatge.

Barcelona i Nova York, unides per combatre els problemes d’habitatge

També s’ha convidat a participar en aquesta trobada la vicealcaldessa de Nova York, Alicia Glen, en una visita que ha servit per reforçar els acords en matèria d’habitatge plantejats amb la ciutat nord-americana ara fa un any.

Totes dues ciutats s’han fixat mútuament en models impulsats per l’altra per valorar-ne la implantació en el propi territori: Nova York s’ha interessat pel projecte Aprop, de dotació d’habitatge modular a la ciutat, i Barcelona ha valorat el sistema de regulació de lloguers privats vigent a Nova York, que n’estableix un control públic sobre el preu per facilitar l’accés a l’habitatge de les persones amb rendes mitjanes i baixes.

També es valora la possibilitat d’una recerca conjunta entre l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona i el Center for Urban Science and Progress de la New York University (NYU), i s’ha donat a conèixer la proposta barcelonina de portar a les Nacions Unides una declaració conjunta entre les grans ciutats del món pel dret a l’habitatge.

La visita ha servit també per acabar de fixar les diferents línies de col·laboració a fi d’afavorir el contacte i l’intercanvi entre empreses emergents de les dues ciutats, que es duu a terme mitjançant Barcelona Activa i que ja ha permès a emprenedors amb seu a Barcelona intercanviar experiències amb unes vint empreses innovadores de la ciutat de Nova York.

No menys rellevant ha estat la trobada amb dos dels científics mèdics catalans més importants del món com són Valentí Fuster i Joan Massagué. Amb ells s’han compartit els objectius i l’estratègia del Pla per la ciència, l’aposta municipal per desenvolupar els sectors científics i de recerca.

Etiquetes associades a la notícia