L’Institut Vila de Gràcia guanya la segona edició del Repte Barcelona Dades Obertes

Els vuit centres finalistes han defensat els seus projectes, desenvolupats a partir de les dades obertes, davant d’un jurat que ha valorat el gran esforç i la dedicació de l’alumnat i dels equips docents que han tutoritzat els treballs. L’ECAT Institut Lluïsa Cura ha rebut el segon premi, mentre que el tercer premi s’ha atorgat a l’Institut Joan Brossa.

09/05/2019 14:23 h

Ajuntament de Barcelona

L’acte final del Repte Barcelona Dades Obertes ha reunit a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats l’alumnat i el professorat dels vuit centres educatius finalistes, que han presentat els projectes elaborats en els darrers mesos a partir de les dades obertes disponibles al portal municipal Open Data BCN. En total, en aquesta segona edició han participat 260 alumnes de tercer i quart d’ESO i de cicles formatius.

Els vuit centres finalistes han presentat els projectes següents:

Centres educatius premiats

El projecte guanyador del repte, a càrrec d’alumnat de l’Institut Vila de Gràcia, ha abordat l’impacte de la gentrificació als barris barcelonins a partir de dades sobre moviments demogràfics, variacions dels preus de lloguer o el percentatge de persones amb estudis universitaris. El resultat ha estat l’elaboració d’un índex de gentrificació que en quantifica els efectes per districtes.

Per la seva banda, el treball que ha obtingut el segon premi, a càrrec de l’Escola de Comerç, Administració i Turisme Institut Lluïsa Cura, ha aprofundit en la pèrdua del teixit comercial tradicional als barris. L’alumnat ha detectat la gentrificació, l’arribada de marques internacionals i la falta de relleu generacional a les botigues com a causes principals d’aquest fenomen.

El tercer premi, atorgat al projecte presentat per l’Institut Joan Brossa, recull una comparació entre les dades comercials de Ciutat Vella i l’Eixample per identificar quin és el districte més atractiu per obrir-hi una botiga.

Repte Barcelona Dades Obertes, una iniciativa coral

El Repte és un projecte educatiu municipal impulsat per l’Oficina Municipal de Dades en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona i el CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa), que té per objectiu promoure l’ús de les dades del portal Open Data BCN.

A l’acte han intervingut diferents referents mundials de l’àmbit de les dades i d’entitats i organitzacions com la Universitat Politècnica de Catalunya, W3C, l’European Data Portal, el congrés BigSurv18 i l’ajuntament i la universitat de Kobe (Japó).

Aquesta iniciativa situa Barcelona com a capdavantera en la introducció del coneixement de les dades obertes en l’àmbit educatiu. El Repte Barcelona Dades Obertes va néixer amb la vocació de convertir-se en un esdeveniment anual referent.

Open Data BCN

L’Open Data BCN és el servei municipal que s’encarrega de la publicació de dades en formats oberts, estàndards i interoperables que es publiquen al web municipal per facilitar-ne la reutilització. Les dades publicades al portal s’agrupen en cinc grans temes: administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. Actualment el catàleg inclou 430 conjunts de dades (datasets).

Notícies relacionades