L’OMS deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia mental

El dia 18 de juny de 2018 l’Organització Mundial de la Salut ha exclòs la transsexualitat de la llista de malalties mentals.

20/06/2018 09:37 h

barcelona.cat

El dia 18 de juny de 2018 l’Organització Mundial de la Salut ha exclòs la transsexualitat de la llista de malalties mentals. És la primera actualització que es fa en gairebé 3 dècades de la Classificació Internacional de Malalties de l’OMS (ICD-10) http://www.who.int/classifications/icd/en/.

Els criteris mèdics al voltant de la transsexualitat han evolucionat i les recomanacions de l’ICD-10 o el DSM-IV (Manual de Diagnòstic de l’Escola de Psiquiatria Americana) s’ha considerat que tots ells semblen en l’actualitat totalment inapropiats i la seva profunda revisió ha portat a l’OMS aquest canvi.

Així, doncs, bones notícies pel col·lectiu LGTBI, amb aquesta decisió, l’OMS satisfà una reclamació històrica de les associacions LGTBI.

Després d’11 anys d’estudis i treballs, aquest desordre de la identitat de gènere, surt d’aquest grup de malalties i entra en el grup de comportaments sexuals. Amb aquest canvi, la transsexualitat es manté dins la classificació internacional de malalties perquè quan una persona busqui ajuda mèdica l’obtingui, ja que en molts països, si la diagnosi no està inclosa a la llista, el sistema sanitari públic o privat no reemborsa el tractament.

Segons el director del Departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de l’OMS, Shekhar Saxena: “Volem que les persones que pateixen aquestes condicions puguin obtenir l’ajuda sanitària quan la necessitin” i deixa de ser considerada una malaltia mental perquè “no hi ha evidències que una persona amb un desordre d’identitat de gènere hagi de tenir automàticament al mateix temps un desordre mental, tot i que sovint vagi acompanyat d’ansietat o depressió.” A més, “si a les persones amb un desordre d’identitat de gènere se les identifica automàticament com algú amb un desordre mental, en molts països se’ls estigmatitza i pot ser que se’ls redueixi les oportunitats de buscar ajuda”.

Des de l’ Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la Ciutat de Barcelona, que aplega a institucions, entitats, associacions i societats científiques que intervenen en l’àmbit de la salut sexual  i reproductiva, celebrem aquesta actualització que comporta l’exclusió de la transsexualitat de la llista de malalties mentals.