Medalla d’Or a August Gil Matamala, defensor dels drets humans

El Plenari del Consell Municipal ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’advocat i activista August Gil Matamala, un reconeixement a la seva trajectòria vital i professional com a veu fidel als principis universals de llibertat i justícia. A la part d'impuls i control s’ha aprovat el compromís —coincidint amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona— amb els valors de la llibertat i la democràcia, el rebuig de l’extrema dreta i el discurs de l’odi, i la petició de posar fi al bloqueig del vaixell ‘Open Arms’.

25/01/2019 19:10 h

Ajuntament de Barcelona

El president actual de l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, August Gil Matamala, ha rebut la medalla gràcies als vots favorables de Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata, ERC, el PSC i els regidors no adscrits Ardanuy i Puigcorbé. La llarga trajectòria de Gil Matamala en l’àmbit de la defensa dels drets humans destaca, entre d’altres, per la defensa de militants de Comissions Obreres davant del Tribunal d’Ordre Públic entre el 1960 i el 1975, i la dels independentistes catalans jutjats en l’Operació Garzón.

Propostes dels grups municipals

A la part d’impuls i control, el Grup Municipal Demòcrata ha presentat al Plenari una proposta per demanar, coincidint amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i l’esclat de la Segona Guerra Mundial, iniciatives per reafirmar el valor de la llibertat i la democràcia. La proposta ha sigut aprovada amb el suport de tots els grups i els dos regidors no adscrits, llevat del PP, que s’hi ha abstingut.

Ciutadans ha portat al Plenari una proposició per instar el Govern municipal a presentar el balanç del Pla de mobilitat urbana 2013-2018, així com la proposta del nou pla. La proposta ha estat aprovada amb el vot favorable de Barcelona en Comú, Ciutadans, el PSC, el PP i el regidor Ardanuy i el vot contrari del Grup Municipal Demòcrata, ERC, la CUP – Capgirem Barcelona i el regidor Puigcorbé.

ERC ha demanat al Plenari que expressi la vocació de Barcelona en la defensa dels drets fonamentals, el rebuig de l’extrema dreta i els discursos d’odi, i que manifesti el compromís de l’Ajuntament a l’hora de denunciar i aïllar les formacions i entitats d’extrema dreta. La proposta ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups i dels dos regidors no adscrits, llevat del PP, que hi ha votat en contra.

El PSC ha presentat una proposta al Plenari per reclamar informació sobre el tancament del pressupost del 2018 i l’exercici del 2019. La proposta ha estat aprovada amb el suport del Grup Municipal Demòcrata, Ciutadans, ERC, el PSC, el PP i el regidor Ardanuy. La CUP – Capgirem Barcelona i el regidor Puigcorbé s’hi han abstingut, mentre que Barcelona en Comú hi ha votat en contra.

El PP ha presentat una proposta al Ple en què insta el Govern municipal a rebutjar les ocupacions irregulars d’habitatges i locals, promoure nous mecanismes legals per agilitzar la desocupació i fer públic el cens d’habitatges i locals ocupats. La iniciativa ha estat rebutjada. Hi han votat a favor Ciutadans i el PP, s’hi ha oposat Barcelona en Comú, ERC, el PSC, la CUP – Capgirem Barcelona i el regidor Puigcorbé. El Grup Municipal Demòcrata i el regidor Ardanuy s’hi han abstingut.

La CUP – Capgirem Barcelona ha presentat al Plenari una proposta per reclamar la protecció dels drets socials al col·lectiu de manters i que, mentre no se’ls garanteixi una altra forma per sobreviure, s’habilitin espais segurs i en diversos districtes per desenvolupar la seva tasca. La proposta ha estat rebutjada. A favor hi han votat la CUP – Capgirem Barcelona i el regidor Ardanuy. El Grup Municipal Demòcrata, Ciutadans, el PSC i el PP hi han votat en contra, mentre que Barcelona en Comú, ERC i el regidor Ardanuy s’hi han abstingut.

Barcelona en Comú ha presentat al Plenari una proposta per instar el Ministeri de Foment espanyol a posar fi al bloqueig del vaixell Open Arms, retingut al port de Barcelona, perquè pugui seguir salvant vides al mar Mediterrani. La proposta ha estat aprovada amb el suport de Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata, ERC, la CUP – Capgirem Barcelona i els regidors Ardanuy i Puigcorbé. El PSC s’hi ha oposat i Ciutadans i el PP s’hi han abstingut.

Declaracions institucionals

El Plenari del Consell Municipal ha adoptat les declaracions institucionals següents:

  • Donar suport als dirigents polítics i socials que han de ser jutjats en les properes setmanes i instar el Tribunal Suprem a garantir el dret a un judici just i imparcial.
  • Donar suport a la sol·licitud al Consell de Drets Humans de l’ONU per portar Sri Lanka davant el Tribunal Penal Internacional per possibles crims de genocidi comesos contra el poble tàmil.
  • Reafirmar el compromís de la ciutat de Barcelona a favor del benestar animal i el rebuig a qualsevol situació de maltractament animal.
  • Commemorar el 80è aniversari de la caiguda de Barcelona en mans de l’exèrcit franquista.
  • Reconèixer el paper de l’arquitectura urbana com a factor de qualitat de vida.
  • Denunciar el tancament en fals del procediment judicial a Jorge Jiménez, que al gener del 2016 va intentar aturar el desnonament d’una mare i dos fills al barri madrileny de Vallecas.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades