Medalla d’Or de la Ciutat a Pompeu Fabra

L’any 1938 l’Ajuntament va atorgar la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra, un reconeixement a un dels lingüistes més rellevants de la llengua catalana, un guardó que mai no va arribar a rebre a causa de la Guerra Civil, la derrota republicana i l'exili a França. Ara, 81 anys després, es repara un deute històric amb l'entrega de la Medalla a la seva família.

04/12/2019 13:34 h

Ajuntament de Barcelona

Un net del gramàtic, Peio Rahola Fabra, ha recollit la Medalla de la Ciutat que es va atorgar al lingüista barceloní fa més de vuit dècades i que reprodueix el guardó que es lliurava als anys trenta, un disseny de l’escultor Enric Casanovas. Durant l’acte de lliurament s’ha destacat la rellevància de l’obra de Fabra, que va concedir a la llengua catalana l’estatus de llengua moderna, a més del paper destacat de Fabra com a pensador crític, científic i racionalista, defensor del republicanisme, les llibertats i la democràcia.

La història darrere de la medalla

El 24 de febrer de 1938, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat honorar Pompeu Fabra amb la màxima distinció de la ciutat, tant per ser el forjador de la llengua catalana moderna com per les seves activitats en l’àmbit científic. Ateses les circumstàncies convulses del moment, en plena Guerra Civil i a pocs mesos de la caiguda de Barcelona, no s’ha trobat cap evidència del lliurament material de la medalla.

Pompeu Fabra es va veure forçat a exiliar-se menys d’un any després que s’aprovés aquesta distinció. El 31 de gener de 1939 va creuar la frontera amb França, i finalment es va establir a Prada de Conflent. Va dedicar els darrers anys a continuar la tasca filològica i va morir en aquest municipi dels Pirineus l’any 1948. Una de les darreres obres del seu llegat, la Gramàtica Catalana, es va publicar de manera pòstuma l’any 1956.

Què és la Medalla d’Or de la Ciutat?

És la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Barcelona a personalitats que, a través dels seus mèrits personals o professionals, han exercit un paper rellevant i destacat a la ciutat. Quan aquest reconeixement es va concedir a Pompeu Fabra, es denominava Medalla de la Ciutat. Actualment, la distinció rep el nom de Medalla d’Or de la Ciutat i s’ha concedit a persones com Montserrat Caballé o Oriol Bohigas.

Quins altres reconeixements atorga l’Ajuntament?

L’Ajuntament també concedeix Medalles d’Or al Mèrit a persones o entitats que han desenvolupat una tasca que impulsa els valors de la ciutat, en algun dels àmbits següents: la cultura, la ciència, el civisme i l’esport. Darrerament s’ha atorgat la Medalla d’Or al mèrit cívic a Open Arms, la Medalla d’Or al mèrit cultural a Daniel Giralt-Miracle, la Medalla d’Or al mèrit esportiu a Joaquim Maria Puyal o la Medalla d’Or al mèrit científic a Jorge Wagensberg.

A més, un cop l’any s’entreguen les Medalles d’Honor de Barcelona, un total de 25 distincions que reconeixen els veïns i les veïnes i les entitats de la ciutat que fomenten la consciència ciutadana, la convivència i els valors cívics a través de la tasca professional o associativa en l’àmbit de la participació, el voluntariat, l’associacionisme, l’esport o la cultura.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades