Menys pisos turístics il·legals a Barcelona

Amb les tasques d'inspecció s'han detectat un total de 6.197 habitatges d'ús turístic il·legal, que es concentren majoritàriament a Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí. El pla de xoc ha permès ordenar el tancament de 2.332 pisos i imposar 3.473 sancions en un any.

15/08/2017 10:36 h

Ajuntament de Barcelona

El balanç dels primers dotze mesos de funcionament del pla mostra més agilitat, eficàcia i eficiència en la lluita contra l’oferta submergida. Els propietaris d’un total de 744 pisos han acatat l’ordre de cessament i s’han dictat 145 precintes.

Els resultats d’aquest increment d’inspeccions i de sancions d’habitatges d’ús turístic (HUT) il·legals són fruit, en part, del treball que realitza un equip de visualitzadors. Aquestes persones s’encarreguen de detectar possibles pisos sense llicència mitjançant l’obtenció de dades, entrevistes a turistes i al veïnat i la informació que apareix a les plataformes web. El mes de maig el nombre de visualitzadors es va doblar fins a 40 efectius. Això els ha permès realitzar 3.300 recerques a internet d’anuncis de pisos turístics sense número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya i fer 1.157 visualitzacions a peu de carrer que han permès identificar 630 HUT il·legals. D’aquesta manera s’ha agilitzat la detecció de pisos, i facilitat la tasca de l’equip d’inspecció, que és l’encarregat de cursar les sancions i ordres de cessament corresponents.

La col·laboració ciutadana també ha estat clau en el procés contra els pisos turístics il·legals. Des del juliol del 2016, la web específica sobre habitatges turístics ha recollit més de 3.000 queixes i reclamacions, a les quals se sumen un miler de trucades rebudes als telèfons gratuïts 010 i 900 226 226. Emmarcada en les accions contra els pisos turístics il·legals, el mes passat es va posar en marxa la campanya #fairtourismBCN, per corresponsabilitzar els turistes als seus països d’origen dels efectes negatius que l’oferta no reglada té sobre la ciutat.

Un miler de pisos menys a Airbnb

A la recerca d’un turisme sostenible a la ciutat, s’ha impulsat la creació d’una taula de treball amb diferents plataformes digitals, entre les quals destaquen Booking, TripAdvisor o Apartur, entre altres. Aquesta col·laboració compromet les empreses que actuen com a intermediàries de l’oferta de lloguer vacacional a complir la legalitat i evitar que l’oferta de pisos sense llicència tingui cabuda.

Pel que fa a Airbnb, l’Ajuntament va entregar el mes de juliol una llista d’un miler de pisos il·legals que s’anunciaven al portal web, sobre els quals s’havia dictat una ordre de cessament. La plataforma ha eliminat tots els anuncis de la llista i mostra així el seu compromís, a la recerca de nous mecanismes per assegurar que, d’ara endavant, la totalitat de l’oferta de pisos sigui legal.​