Més de tres mil terrasses noves i ampliacions a l’espai públic per reimpulsar la restauració

La situació provocada per la covid-19 ha afectat especialment el sector de l’hostaleria i la restauració. Des de finals del mes de maig s’ha autoritzat a la ciutat la instal·lació o ampliació de 3.129 terrasses per donar suport al sector i contribuir a un espai públic més viu, accessible i on es puguin complir les mesures de seguretat.

01/12/2020 14:40 h

Ajuntament de Barcelona

Ciutat Vella ha rebut 236 autoritzacions, amb 167 ampliacions i 69 llicències noves.

Dues de cada tres sol·licituds aprovades (2.167) corresponen a ampliacions de terrasses que ja existien prèviament, i les 962 restants són terrasses noves. En total, es tracta de 8.627 taules i 33.398 cadires.

L’Eixample és el districte que ha rebut més autoritzacions, amb 844 ampliacions i 256 llicències noves, 1.100 en total, seguit de Sant Martí, amb 453 autoritzacions totals.

Les terrasses noves i les ampliacions han permès alliberar 23.176 metres quadrats d’asfalt que fins ara eren per als vehicles, ja que 1.299 de les terrasses s’han situat a la calçada i 40 han combinat la calçada i la vorera. La resta, 1.790, s’han col·locat a la vorera.

Més de 6.700 sol·licituds

Una vuitantena de tècnics i tècniques han gestionat el procés de concessió de terrasses. Des que aquest procés es va iniciar, s’han registrat 6.731 sol·licituds, de les quals se n’han resolt 4.203, i 2.528 no han estat admeses a tràmit perquè tenien defectes no esmenables.

Finalment s’han denegat 1.074 peticions, per manca d’espai, perquè incomplien les normatives generals de soroll o accessibilitat o per motius administratius, com no tenir llicència d’activitat vigent o tenir-ne una que no permet l’ús de terrassa.

En els propers dies s’obrirà un nou termini d’un mes de durada per sol·licitar l’ampliació o una nova autorització de terrassa.

Una auditoria i un nou prototip d’ampliació de vorera

Des de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà s’està fent una auditoria interna per avaluar sobre el terreny les implantacions de terrasses a la calçada, ja que són les que tenen més impacte en l’entorn. Prop d’un miler de terrasses ja han estat analitzades, i més de la meitat s’han instal·lat correctament, mentre que la resta han de millorar o rectificar certs aspectes. La majoria dels casos que requereixen millores tenen a veure amb la implantació de l’espai nou, com ara proteccions errònies o elements de separació de terrasses contigües, problemes amb el disseny previst en l’autorització o incompliments per part dels operadors.

Ara que les terrasses noves i les ampliacions han superat la primera fase de gestió i implantació, el Govern municipal vol consolidar-les, repensant els elements que les configuren i millorant-ne l’estètica i l’encaix en el paisatge urbà.

Per aquest motiu, es treballa en el disseny d’un moble plataforma d’ampliació de voreres que integri millor les terrasses a la calçada i en garanteixi l’accessibilitat i la seguretat. Properament s’obrirà una convocatòria a empreses del sector per a aquest prototip, i s’espera poder començar-ne la instal·lació a finals del primer trimestre del 2021.

A més, es treballa conjuntament amb Foment de les Arts i el Disseny (FAD) per obrir una convocatòria a les escoles de disseny i d’arquitectura per atraure formats de millora de les terrasses.