Més recursos i serveis per atendre el sensellarisme i evitar que esdevingui crònic

29/11/2016 15:18 h

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament ha presentat el Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona 2016-2020, elaborat conjuntament amb la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XASPLL) de Barcelona i amb gent que viu al carrer. El document, que és pioner a Espanya perquè aborda el fenomen de manera integral, està dotat de 5 milions d’euros per a equipaments i 10 milions anuals, que permetran, entre altres mesures, contractar més personal per detectar i atendre aquest col·lectiu. També s’obriran més places residencials, 100 habitatges i un nou centre de salut mental. L’objectiu del pla no és només donar un millor servei, sinó reforçar la prevenció perquè el sensellarisme no arribi a ser crònic.

“La cronificació del sensellarisme empitjora la situació de la persona i en dificulta el retorn i la integració socials”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. I hi ha afegit: És una pota més de l’exclusió residencial. Calen canvis estructurals per fer-hi front.

El pla s’estructura en 9 eixos estratègics, 24 objectius i 70 actuacions, entre les quals destaca, per exemple, la creació d’un grup de detecció de persones sense llar als intercanviadors de transport, com l’estació de Sants o la del Nord. El Servei d’Inserció Social passarà de 43 a 57 treballadors, i es contractaran 11 educadors més.

Entre altres mesures, també s’impulsarà un programa de reformes estructurals dels centres residencials, i s’ha engegat ja la campanya de sensibilització “Podries ser tu”, que va acompanyada de dues publicacions: una guia d’estil i unes recomanacions per a periodistes.

El nombre de persones que dormen en albergs ha augmentat un 60% durant els últims vuit anys. De les 1.190 persones del 2008, s’ha passat a les 1.907 d’aquest any. També ha augmentat la presència de gent que dorm al carrer, en aquest cas un 37%, ja que la xifra ha passat de 658 persones (segons el recompte de l’11 de març de 2008) a 941 (d’acord amb el recompte realitzat el 18 de maig de 2016).

Més informació