Més visualitzadors i inspectors contra els allotjaments turístics il·legals

El cos municipal de visualitzadors d’habitatges d’ús turístic (HUT) il·legals està format per 40 persones, el doble que les que van iniciar aquesta tasca l’estiu passat en el marc del pla de xoc contra aquesta activitat no reglada. Aquesta mesura, que s'acompanya de la dotació de més recursos per a aquest cos, es completarà amb l’ampliació de l’equip d’inspecció de 20 a 34 persones.

11/05/2017 17:33 h

Ajuntament de Barcelona

El reforç permetrà fer un nou pas endavant en la tasca d’identificació de pisos i incrementar l’eficiència i eficàcia contra l’oferta d’allotjaments que operen al marge de la llei. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha definit com a essencial la tasca dels visualitzadors i ha afirmat que, amb l’ampliació d’efectius, es passa “d’un pla de xoc a un pla de ciutat, estable i permanent, per actuar de manera segura i solvent per governar el turisme”.

A més d’ampliar els efectius, s’ha habilitat un local d’ús exclusiu per a aquests cossos i se’ls ha dotat d’eines de gestió noves i millorades com telèfons intel·ligents i eines de mapatge, i també s’ha optimitzat l’aranya, el programa de recerca i detecció d’anuncis d’apartaments turístics en les diferents plataformes.

Segons un estudi encarregat en el marc del Pla estratègic de turisme, el nombre total d’habitatges d’ús turístic (HUT) a la ciutat és de 15.881, 6.275 dels quals no tenen llicència. Sanz ha assegurat: “No estalviarem ni un sol recurs per aturar els allotjaments il·legals, que creen problemes de convivència, fan encarir els preus dels habitatges i fan fora les veïnes i els veïns dels seus barris.”

Del gener del 2016 a l’abril d’aquest any, s’han obert uns 5.490 expedients disciplinaris, la meitat dels quals són sancionadors, i s’han emès 2.015 ordres de cessament a pisos que operaven sense la llicència corresponent. Els recursos recaptats a través d’aquests conceptes es dedicaran a polítiques d’habitatge públic.

La posada en marxa del pla de xoc ha incentivat la participació de la ciutadania i ha fet créixer el nombre de denúncies d’HUT il·legals rebudes a través del web i el telèfon habilitats de les 39 de l’any 2015 a les 2.784 registrades durant el 2016. En els quatre primers mesos del 2017 ja hi ha hagut 560 denúncies ciutadanes.

La tasca dels visualitzadors, clau

Els visualitzadors s’encarreguen de comprovar a peu de carrer si les adreces que figuren a les ofertes de les web intermediàries corresponen a allotjaments concrets i entrevisten turistes i veïns per obtenir direccions de possibles pisos que operen sense llicència. També fan recerca dels allotjaments que publiquen llicències falses, tant de repetides com d’inventades, i fan un seguiment per comprovar que els HUT il·legals ja localitzats que han manifestat la voluntat d’adequar-se a la legalitat i han tret els anuncis de les plataformes ho hagin fet realment.

L’ampliació del cos de visualitzadors està inclosa als acords entre el Govern i el grup municipal d’ERC en el marc de l’aprovació del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) i forma part d’altres mesures, com la taula de treball amb les plataformes de lloguer vacacional, creada recentment.

Més informació