L’emergència climàtica, decretada a partir de l’1 de gener de 2020

L’1 de gener de 2020 es declararà l’emergència climàtica a la ciutat i, per fer-hi front, el Govern municipal activarà aquesta tardor un paquet de mesures urgents acordades a la primera Taula per l’Emergència Climàtica, en què participen més de dues-centes entitats, experts i representants de les administracions. L’actuació inclou accions en l’àmbit de la mobilitat, l’urbanisme, els entorns escolars, l’energia i la gestió de residus.

10/07/2019 19:18 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla d’acció municipal s’executarà en paral·lel al treball de la Taula per l’Emergència Climàtica, que s’ha constituït avui amb més de dues-centes entitats, experts i representants de totes les administracions.

La cimera treballarà en l’elaboració d’un decret per declarar l’emergència climàtica a la ciutat l’1 de gener de 2020, coincidint amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent.

Impuls a la mobilitat saludable

Per millorar la capacitat i l’eficiència del transport públic en superfície s’habilitarà un carril bus al carrer d’Aragó i al carrer de Carmen Amaya amb el passeig de Calvet.

A més, es limitarà a 30 km/h la velocitat en set carrers de la ciutat, on les bicicletes tindran prioritat a la calçada: Rocafort, Sicília, Ausiàs Marc, Comte Borrell, Gran de Gràcia, passeig de Joan de Borbó i passeig de Sant Joan.

Els vehicles amb nivells d’emissions contaminants més baixos tindran beneficis amb els nous mecanismes fiscals que complementaran la zona de baixes emissions.

Carrers amb vida veïnal

Per promoure i facilitar la mobilitat a peu en un espai públic més saludable, es continuaran implantant les superilles. D’una banda, continuaran els treballs a Sant Antoni i Horta i, de l’altra, s’elaboraran els projectes per impulsar les superilles de Sant Gervasi – la Bonanova, l’Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample.

Els pròxims mesos també s’obrirà als ciutadans i les ciutadanes el nou eix verd del carrer de Cristóbal de Moura, a l’eix Besòs, i els jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó.

Els entorns escolars, una prioritat

Per protegir la salut dels infants s’executaran diverses actuacions en l’àmbit de les escoles:

  • Millora de la qualitat de l’aire en 85 centres.
  • Pacificació, amb menys trànsit, als entorns de 27 escoles.
  • Un total de 9 ecoxamfrans nous.
  • Un total d’11 projectes nous de refugis climàtics.
  • Auditories a una desena de centres.
  • Ampliació del programa “Escola respira“.

Menys residus i més reciclatge

Per impulsar la separació de residus s’estudiarà la implantació de la recollida selectiva porta a porta a més barris de la ciutat. La prova pilot d’aquest sistema es va fer al nucli antic de Sarrià, on la recollida de residus es va triplicar.

A més, per erradicar l’ús de plàstics a la ciutat, s’aplicaran diverses mesures, com la constitució de la Taula Plàstic Zero amb els operadors públics i privats o l’ús de gots retornables obligatori en totes les activitats que requereixin concessió municipal.

Generació d’energia renovable

Amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 i fomentar l’ús d’energies renovables i l’autogeneració d’energia, tots els equipaments municipals de construcció nova o en rehabilitació disposaran de plaques fotovoltaiques per generar energia. També es licitaran trenta projectes de generació fotovoltaica en edificis de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícies relacionades