Millores socials i educatives amb l'Skate Park de Baró de Viver

El periodista José Luis Galarzo, de la cooperativa Coodin ubicada a Sinèrgics Baró de Viver, ofereix una completa anàlisi sobre la pista d'skate del barri i sobre el festival del passat 7 d'abril

02/05/2017 13:45 h

Districte Sant Andreu

Des que l’Skateboard s’ha incorporat com a disciplina esportiva en els Jocs Olímpics de Tokio 2020, Barcelona s’ha convertit en una ciutat que atreu a molts patinadors, “skaters”, per la seva especial orografia, arquitectura, cultura, clima… i altres al·licients. Baró de Viver, amb el recent Festival d’Skate que es va dur a terme a la pista del barri, se suma a altres zones de la ciutat que ja disposen de pistes on poder practicar aquesta disciplina. Així, els i les aficionades a l’esport eviten ser sancionats si el lloc triat no està autoritzat per a la seva pràctica.

El festival del 7 d’abril va suposar el tret de sortida a l’ús de la pista, situada just davant de la sortida de metro de Baró de Viver i a sota d’un dels vials de les autopistes que encerclen la zona, tot i que ja estava operativa des del setembre de 2016, just coincidint amb les festes de la Mercè. L’acte va comptar amb la presència de la regidora del Districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, el conseller d’Esports, Jordi Gimeno, i altres consellers de l’equip de govern i de l’oposició.

La regidora Carmen Andrés va explicar que la inversió econòmica ha estat d’uns 410.000 euros finançats íntegrament pel Districte de Sant Andreu. També va assegurar que l’espai que ocupa la instal·lació és d’aproximadament uns 1.500 metres quadrats. En aquest sentit, la regidora va remarcar que “s’ha construït amb la idea de que sigui una pista d’aprenentatge, tot i que en el disseny s’ha tingut en compte la inclusió d’algunes zones de dunes, rails, un “Hubba” [zona de desnivells amb escales] i altres elements que ofereixen més dificultat pensats per als usuaris de més nivell”. “És per això que aquesta pista de l’Skate Park de Baró de Viver és única per les seves característiques”, conclou.

Des de l’equip de gestió del Districte es va voler destacar que l’emplaçament escollit per ubicar la pista és un lloc que trenca fronteres i dóna vida a l’entorn, alhora que el fet que estigui envoltat d’autopistes i vies del ferrocarril li confereix un caràcter més urbà. A banda, la pista proporciona més sensació de seguretat a la gent que passeja per aquest indret i als usuaris del metro.

A més, es va recordar que s’està impartint un curs d’iniciació a Tècnic(a) d’Esport (CIATE), el primer d’aquestes característiques que s’ofereix a la ciutat. Com a conseqüència de l’èxit de la primera edició, duta a terme mesos enrere, quinze nois i noies del barri participen ara en la segona edició. Les classes estan finançades pel districte i compten amb una part teòrica que es desenvolupa al centre cívic i d’una part pràctica que té lloc a la pista.

Per part del públic, el festival es va nodrir amb la presència de joves i infants, aficionats i aficionades a l’skate, monitors i monitores dels centres d’ensenyament i representants d’entitats socials del barri. El programa del Festival d’Skate Park Baró de Viver va incloure tallers per a les escoles, exhibicions, competicions de “Best Tricks” (millors trucs),  tallers de graffitis i altres activitats pels assistents de totes les edats.

La valoració de la pista

Entre els i les assistents s’hi van donar cita integrants de la comunitat educativa del barri. Per exemple, el docent Josep Parra va considerar “molt positiva” la decisió de construir l’equipament esportiu precisament en la zona escollida, ja que evita que el racó sembli un desert. “El fet d’haver millorat la il·luminació transmet confiança i dóna més vida a l’entorn”, va assenyalar. El mestre també va destacar que qualsevol acció o projecte “sempre és ben rebut a un barri amb dificultats com Baró de Viver”.

Entre els experts en la matèria, l’integrant del grup de dinamitzadors d’Skate Baró, Àlex Mauri, va fer èmfasi en la voluntat d’aquest col·lectiu, que volia “un entorn urbà i humanitzat perquè, per raons tècniques, no es podia construir la pista més a prop del centre del barri”, segons les seves paraules. A més, en aquests moments aquest grup d’skaters treballa per desenvolupar un projecte, amb una durada aproximada d’un any, sorgit del Pla de Barris i de l’Ajuntament i consistent en el curs “Iniciació al Monopatí”, que compta amb la col·laboració del Club Esportiu Los Planos Skate Plaza de Badalona.

L’Skate Park Baró de Viver, una alternativa diferent

Un dels responsables de que aquest racó del barri, envoltat d’asfalt pertot arreu, s’hagi convertit en un espai d’esbarjo per a la pràctica esportiva és el dissenyador Sergi Arenas, qui va treballar el projecte l’Skate Park Baró de Viver amb la col·laboració de l’equip d’arquitectes SCOB de Barcelona. Segons va explicar, “la voluntat a l’hora de dissenyar aquesta instal·lació era convertir-la en una alternativa diferent a les pistes que hi ha a altres llocs de la ciutat”. A més, va afegir que “l’skate park està pensat per acollir aficionats i aficionades de tots els nivells. Es pot considerar com la pista més surfera de les que hi ha a Barcelona en aquets moments”.

Pel que fa als practicants d’skate, Damián Vásquez, resident al districte de Ciutat Vella, va explicar que li agrada la modalitat de l’skate i que, a més, gaudeix fent fotos i vídeos al mateix temps que es desplaça a sobre del monopatí. Segons ell, “aquesta pista és un espai per divertir-se. Està configurada de tal manera que la fa diferent a altres que coneix. Tot i no disposar d’un “Bowl” [un espai semiesfèric, molt apreciat pels surfistes de terra californians dels anys 50], ofereix la possibilitat de practicar un ampli ventall de trucs i transicions. Alguns  elements em fan pensar en els que hi ha a la plaça dels Àngels, davant del Macba”.

De la mateixa manera, Ricard Arias, un jove de 22 anys, veí de Sant Martí, va assegurar que aquesta pista és ideal per divertir-se una estona, si bé és cert que els patinadors més exigents també s’ho poden passar molt bé. No obstant això i segons va explicar, Arias va trobar a faltar “Bowls” i més sèries, ja que gaudeix d’un nivell més alt que la resta de persones que comencen a practicar aquest esport.

Com Lorena Espín, una estudiant de 18 anys i veïna de Baró de Viver, qui va reconèixer que “m’agrada l’skate i gràcies al meu germà i a Lola, una de les monitores, ara fa un mes em vaig animar a practicar-lo. Acostumo a entrenar un parell de dies a la setmana. Crec que aquesta pista està pensada més per a principiants i el fet que estigui al costat de la sortida del Metro dóna més seguretat, sobretot al vespre”.

Actualment en fan ús de l’Skate Park Baró de Viver entre 30 i 50 aficionats i aficionades, depenent del dia. El perfil d’usuari és molt ampli amb practicants de diferents edats.

*Crònica de José Luís Galarzo.