Natació sincronitzada més enllà dels 80 anys

27/03/2015 11:40 h

Regina Navarro

El Club Natació Kallípolis té un grup de veteranes entre les quals hi ha algunes de les pioneres de la natació sincronitzada a Catalunya. 

Vídeo ‘Sincro més enllà dels 80 anys’

Dos dies a la setmana, la piscina del Centre Esportiu Municipal Can Caralleu rep la visita d’unes llegendes de la natació sincronitzada catalana. Són el grup de veteranes del Club Natació Kallípolis, format per unes nedadores que fa més de 50 anys que practiquen la natació sincronitzada.

Algunes d’elles van ser les pioneres d’aquesta modalitat i recorden com, a l’inici, nedaven de cap per avall sense utilitzar pinces: “Nosaltres no en teníem, de pinces. No sabíem ni que existien, fins que van venir unes americanes a fer una exhibició a Barcelona i ens en van donar una. El pare d’una de les noies en va fabricar de semblants perquè les poguéssim utilitzar”, recorda Cristina Aguilar, una de les nedadores del grup.

“Jo vaig començar amb 18 anyets, i després, als 30, ho vaig deixar perquè em vaig quedar embarassada. Després de divorciar-me, als 54, vaig tornar-hi. I així fins que el cos aguanti! I quan serà això? Doncs als 93!”, explica la Rosa Maria Marcé, la més veterana de totes, de 82 anys.

Pioneres i fundadores

Algunes d’elles fa més de 50 anys que fan figures, apnees i braçades sota l’aigua. De fet, “són l’ànima fundadora del CN Kallípolis, de l’any 1968”, assegura l’entrenadora Anna Tarrés, directora esportiva d’aquest club. “Per a nosaltres és un orgull veure que, tot i l’edat que tenen, segueixen venint i fent el que fan”, afegeix.

Mai no és tard

Tot i la duresa física de la natació sincronitzada, no existeix cap limitació d’edat per iniciar-s’hi. Una mostra d’això és una de les nedadores del grup de veteranes, que va començar amb 48 anys: “Veia la meva filla entrenar i em va encuriosir. Vaig preguntar si ho podia provar i em va enganxar. Al principi em costava, perquè no és el mateix aprendre les figures als 10 anys que als 48, però elles m’ajudaven”, relata Montse Grifoll, que ara té 57 anys i que, com la resta de les nedadores, no els aparenta.