Neix la Xarxa de Centres d’Innovació Urbana

Una dotzena de municipis de tot Espanya han constituït a Barcelona la Xarxa de Centres d’Innovació Urbana, sota el paraigua de la Xarxa Innpulso. A més de Barcelona (mitjançant BIT Habitat), en formen part Madrid (La Nave), València (Las Naves), Sant Boi de Llobregat (Coboi Lab), Viladecans (Viladecans Innovació Empresarial), Càceres (AldeaLab), Esplugues de Llobregat (EspluLAB), Palència (EFIDES), Ermua (Izarra Centre), Santander (Oficina d’Innovació), Etxebarri (CIME) i Mataró (Laboratori d’Innovació Social).

19/10/2021 13:39 h

Ajuntament de Barcelona

Els centres d’innovació urbana, com BIT Habitat, a Barcelona, tenen com a objectius principals dels seus projectes millorar la qualitat de vida de les persones i l’ocupabilitat, enfortir l’ecosistema productiu i promoure la sostenibilitat urbana per fer front a l’emergència climàtica. Per aconseguir-ho, es fan accions com el llançament de proves pilot, programes educatius, incubadores i acceleradores de projectes i esdeveniments divulgatius.

La majoria dels centres d’innovació urbana a Espanya s’han creat durant els darrers sis anys, més del 70% estan integrats a l’estructura dels ajuntaments, i els tipus d’innovació que més aborden són la digital, social, pública empresarial i socioeconòmica. Gairebé el 80% dels centres d’innovació urbana realitzen esdeveniments divulgatius per connectar la ciutadania amb la comunitat innovadora.

Barcelona, referent de la innovació urbana

La Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació Innpulso la formen 63 ciutats de l’Estat. Barcelona s’hi va incorporar el 2018, any en què va ser distingida pel Ministeri de Ciència i Innovació com a ciutat de la ciència i la innovació com a reconeixement per la seva tasca de promoció de la innovació, que destaca pel fort component científic, tecnològic i innovador.

Entre els valors que aporta Barcelona a la xarxa, hi ha la seva trajectòria reconeguda en innovació urbana, que es concreta en projectes de gran impacte i prestigi internacional; la vocació dels agents de la ciutat; el seu potent ecosistema emprenedor, i unes polítiques públiques transformadores al servei de les persones, com la mesura de govern “Impuls de la innovació urbana a Barcelona”, que demà es presentarà a la Comissió de Presidència del mes d’octubre.