Neix una xarxa de ciutats contra la impunitat dels crims del franquisme

27/10/2016 18:27 h

Cèlia Muns Prats

La primera trobada estatal de ciutat ha tingut lloc a la ciutat de Pamplona. Aquest esdeveniment ha estat el marc en el qual ciutats com Barcelona, Madrid, Saragossa, la Corunya, Vitòria o Cadis han signat el manifest “¡Verdad, justicia y reparación, ya!”. D’aquesta manera s’ha creat una xarxa de ciutats que coordinaran les accions necessàries per promoure querelles contra els crims del franquisme a fi de posar fi a la seva impunitat.

En el manifest les ciutats es comprometen a “continuar fins al final la via empresa amb les nostres querelles, teixir entre els nostres ajuntaments llaços de col·laboració i solidaritat municipalista i invitar a la resta de municipis a sumar-se a aquesta iniciativa que pretén acabar amb totes aquestes dècades d’impunitat i reclamar veritat, justícia i reparació pels crims franquistes”. Així, s’ha creat una xarxa de ciutats que es coordinaran amb reunions tècniques i jurídiques.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, que ha signat el manifest en nom de Barcelona, ha afirmat: “Oblidar el patiment del passat és oblidar les forces que el van causar, sense vèncer aquestes forces.” I ha descrit la trobada com un “acte de dignitat i reparació“.

Barcelona, que ja ha començat la lluita contra la impunitat dels crims de la dictadura, ja té en marxa dues querelles: una que s’instrueix al jutjat número 1 de Buenos Aires, a l’Argentina, i l’altra, a Barcelona, contra els bombardejos de l’aviació italiana dels anys 1936 i 1937. És per això que la ciutat exercirà el paper d’assessora de les altres ciutats perquè puguin plantejar les seves accions.

Més informació