“No callem” davant les violències masclistes en l’oci nocturn

Després de l’aturada de l’activitat de l’oci nocturn a causa de la pandèmia, es reactiva el protocol “No callem” per prevenir i actuar davant les violències masclistes en discoteques, sales de música i festivals, amb una quarantena d’espais adherits. El nou conveni incorpora millores en la formació del personal, el seguiment dels possibles casos de violència i la coordinació amb els espais adherits.

22/11/2022 14:25 h

Ajuntament de Barcelona

A Catalunya, una de cada deu agressions sexuals es produeix en bars de copes i discoteques (Enquesta sobre les violències sexuals a Catalunya, 2019). Amb l’objectiu de prevenir i detectar aquestes situacions, el protocol “No callem” torna a posar-se en funcionament en 39 espais de la ciutat, que inclouen:

  • Vint-i-cinc sales de música, com Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma.
  • Vuit festivals de música, com el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla.
  • Sis equipaments amb activitats diverses, com el Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic, el Poble Espanyol o el Parc del Fòrum.

Novetats del protocol

La reactivació del protocol ha anat acompanyada d’una ampliació dels instruments i les pràctiques per combatre les violències masclistes:

  • Formació: el personal que treballa als espais rebrà formació específica per part de l’Ajuntament, amb accions de prevenció i identificació de les violències masclistes i eines d’actuació davant un possible cas d’agressió o assetjament masclista. Aquesta formació inclou materials específics i sessions presencials.
  • Acompanyament: els espais adherits al protocol tindran el suport de personal especialitzat en violències masclistes, que es podrà desplaçar per oferir orientació als responsables i al personal per garantir l’aplicació correcta de les mesures de prevenció i actuació, tant en la revisió física dels espais com en l’abordatge de casos d’agressió o assetjament.
  • Seguiment i coordinació: també es milloren els circuits de control i seguiment dels casos, especialment dels més greus. L’Ajuntament recollirà setmanalment les dades dels incidents reportats, tant els que es rebin directament dels interlocutors dels espais com els que es denunciïn a través de xarxes socials o per telèfon. Així mateix, els espais es comprometen a comunicar tots els casos que detectin en un termini màxim de 36 hores.
  • Prevenció: els espais també aplicaran mesures específiques per prevenir les violències masclistes i la discriminació, com la limitació d’accés a persones amb actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos. També s’evitaran els criteris sexistes, com els preus diferenciats segons el sexe o els codis de vestimenta. A més, tots els espais hauran d’avaluar i detectar espais vulnerables, com zones fosques i amagades, per evitar que s’hi produeixin situacions de risc.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades