Nou conveni per a que les cooperatives de treball a Barcelona facin front a la covid-19

L’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) han aprovat un conveni per desenvolupar el projecte Front a la covid-19 per cooperatives de treball a Barcelona. El projecte es basa en tres àrees: donar visibilitat, dinamitzar l’economia i enfortir les cooperatives a Barcelona.

27/10/2020 13:31 h

Laia Ruiz

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), organització empresarial dedicada a la promoció, creació i consolidació de les cooperatives de treball a Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona aproven el conveni pel projecte Front a la covid-19 per donar suport a les cooperatives de treball de la ciutat davant la situació d’excepcionalitat. L’import corresponent a la subvenció sol·licitada és de 25.000€, equivalent a un 50 % de l’import del Projecte per import total de 50.000€. El projecte estarà vigent fins finals del 2020.

L’objectiu general del projecte és oferir un ventall d’eines i recursos per tal de minimitzar l’impacte negatiu davant del complicat context econòmic i social produït per l’efecte de la pandèmia i l’estat d’alarma. A més, s’han definit sis objectius específics:

  • Informar al teixit cooperatiu de les mesures i actualitzacions normatives que les afecten directament;
  • Generar relat i contingut per la difusió del cooperativisme en el nou context;
  • Mesurar l’impacte de la covid-19 en el nostre teixit cooperatiu;
  • Impulsar la intercooperació i coneixement mutu entre les cooperatives;
  • Acompanyar a les cooperatives en la presa de decisions;
  • Formar a les cooperatives per tal de donar resposta a les noves necessitats empresarials.

Per assolir aquests objectius, s’han marcat tres àrees amb actuacions concretes:

  1. Visibilitat
    1. Espai informatiu covid-19: Des del primer dia de confinament, el web de la Federació disposa d’un espai informatiu que recull les mesures adoptades per les diferents administracions per fer front a l’emergència sanitària actual.
    2. NEXE: 8 articles sobre temes diferents relacionats amb la gestió de la crisi sanitària des del punt de vista cooperatiu i un monogràfic en paper que reculli també articles relacionats amb la gestió de la crisi i l’impacte a les cooperatives.
    3. Eina per mesurar impacte de la covid-19: realització i edició d’un baròmetre específic, disponible en versió digital. Consistirà en realitzar una enquesta entre les cooperatives federades per tal de conèixer l’impacte de la covid-19.
  2. Dinamització
      1. Recull d’iniciatives Cooperatives front la covid-19: donar a conèixer els productes i serveis relacionades amb les noves necessitats sanitàries, socials o econòmiques sorgides de la crisi del coronavirus al públic i fer-les accessibles al conjunt de cooperatives federades.
  3. Enfortiment
        1. Programa d’orientació covid- 19: acompanyar les cooperatives que necessitin suport en la presa de decisions relatives a l’àmbit econòmic i laboral, fins a 8 hores d’acompanyament. Alguns exemples:
          1. En l’àmbit econòmic, el programa pot ajudar a fer una diagnosi de la situació financera, analitzar la seva viabilitat econòmica, fer previsions de tresoreria o identificar el producte financer que millor s’adapti a les seves necessitats, entre altres.
          2. En l’àmbit laboral, el programa pot ajudar a resoldre dubtes en matèria de relacions laborals, bonificacions dels pagaments a la Seguretat Social, prestació d’atur o tota la casuística vinculada als Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació (ERTO).
          3. En l’àmbit estratègic, el programa pot ajudar a actualitzar objectius, models, plans i protocols de gestió, entre moltes altres.
        2. Càpsules de formació on-line: noves càpsules formatives online específiques per resoldre dubtes econòmics, laborals i estratègics en aquests temps de covid-19
        3. Fons de contingència: dinamització d’un Fons de Contingència impulsat per diverses organitzacions de l’economia social. El Fons té per objectiu donar suport a projectes cooperatius que intervinguin directament en l’emergència, molt específicament en la producció de mascaretes, material sanitari en 3D, activitat agroalimentària, cures i reparacions domèstiques urgents per a persones vulnerables.

Context del conveni

La declaració de l’estat d’alarma per part del govern espanyol el passat 14 de març, com a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, va obligar a aturar o a reduir dràsticament l’activitat econòmica i social de bona part de les cooperatives de treball.

A data d’avui, encara no hi ha cap certesa de quin és l’horitzó d’aquesta greu crisi que travessa el nostre país, de manera que el cessament o minva de l’activitat de les cooperatives de treball, tindrà un impacte econòmic i social enormement negatiu, especialment entre les més joves i les més petites.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona constituí als inicis de la crisi sanitària del COVID 19, el Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE). En el pla de reactivació econòmica s’hi inclou un paquet específic de mesures per la reactivació de l’Economia Social i Solidària a la ciutat. Entre aquestes, s’impulsen acords de col·laboració amb les entitats representatives i referents de l’ESS per activar mesures d’informació, acompanyament i suport per fer front a l’impacte de l’emergència sanitària i a la reactivació de les empreses i organitzacions de la ciutat.

Etiquetes associades a la notícia